Nieuws

Onderzoek naar boekhouding Amerikaans grondstoffenconcern ADM

De grote Amerikaanse handelaar in landbouwproducten Archer-Daniels-Midland (ADM) waarschuwt voor problemen met de boekhouding van het bedrijf. ADM stelt de publicatie van het jaarverslag uit.

ADM mikt nu op publicatie van de jaarcijfers medio maart en heeft melding gemaakt van de vertraging bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In januari zette ADM onverwachts cfo Vikram Luther van het bedrijf op non-actief, in afwachting van de uitkomst van een intern onderzoek.

Dat onderzoek richt zich op de boekhoudkundige praktijken bij de afdeling voeding. ADM heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in die tak van het bedrijf, maar de opbrengsten zijn minder hoog dan verwacht. Dat kwam onder meer door een verminderende vraag naar plantaardig voedsel. Het bedrijf wilde juist minder afhankelijk worden van de handel in grondstoffen, die aan prijsschommelingen onderhevig zijn.

Onderzoek

Ook het Amerikaanse Openbaar Ministerie in Manhattan is een onderzoek gestart naar de boekhouding van het bedrijf, maakte financieel persbureau Bloomberg eerder bekend. Het grondstoffenconcern heeft een jaarlijkse omzet van zo'n honderd miljard dollar.

EY is controlerend accountant van ADM. De jaarcijfers van het concern over 2022 kregen in februari 2023 nog de zegen van EY, waarbij wel aandacht werd gevraagd voor een critical audit matter rondom de waardering van voorraden landbouwgrondstoffen. EY ondertekende die controleverklaring met als opmerking "We have served as the Company’s auditor since 1930".

Bron: ANP/Accountant

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.