Nieuws

VEB bestaat honderd jaar en is voortaan 'Koninklijk'

Beleggersorganisatie VEB bestaat in 2024 honderd jaar. Ter gelegenheid van het eeuwfeest kreeg de organisatie op 8 maart het predikaat Koninklijk, uit handen van de commissaris van de Koning.

Sinds maart 1924 behartigt de vereniging, destijds opgericht als Vereniging van Fondsenhouders, de belangen van Nederlandse beleggers. Sinds 2015 heet de VEB officieel European Investors-VEB. "Er wordt te veel gespaard en te weinig belegd in Europa", stelt directeur Gerben Everts tegenover het FD, bij de viering van het honderdjarig bestaan in De Doelen in Rotterdam. "Mensen durven niet te beleggen en die schroom moet eraf. Het levert gewoon veel meer op dan sparen."

Foto: eeuwfeest VEB

Volgens Everts is de belangrijkste verdienste van de VEB dat beleggers als partij worden gezien, zowel bij bedrijven als in de politiek en de samenleving. "Wij zitten hier niet om zomaar wat te roepen, het is altijd goed onderbouwd. De motor staat hier constant aan en verwerkt alles wat er in het beursgenoteerde bedrijfsleven gebeurt."

Compensaties

De kosten voor beleggen zijn in Nederland uitzonderlijk laag, mede dankzij de inspanningen van de beleggersorganisatie. Ook heeft de VEB in de afgelopen decennia bij herhaling grote compensaties voor beleggers afgedwongen.

"Bedrijven komen niet meer zomaar met alles weg. We hebben een lange adem; gaat er iets fout, dan verdienen mensen gewoon dat ze gecompenseerd worden", aldus Everts in het FD. "In het begin dachten ze: die kleine postzegelclub, na een paar jaar is die wel kapot geprocedeerd. Maar dat overkomt ons niet, onze oorlogskas is goed gevuld."

Directeuren

Gerben Everts is de tweede accountant op rij die, na een functie als bestuurder bij toezichthouder AFM, de overstap maakte naar een rol als directeur bij de VEB; eerder deed zijn voorganger Paul Koster dat ook. De bekendste VEB-directeur blijft tegelijk Peter Paul de Vries, die twaalf jaar lang het gezicht van de beleggersvereniging was. Hij gold in die jaren als echte actievoerder voor beleggers.

De Vries, tegenwoordig ceo van beursfonds Value8, memoreert op zijn LinkedIn-pagina het eeuwfeest van de VEB. "Goed om te zien dat belangenbehartiging voor beleggers nog leeft en mooi dat dit bekroond is met het predicaat 'Koninklijk'." Dat de organisatie van het eeuwfeest vergeten was om De Vries als gast uit te nodigen noemt hij een "kleine dissonant", maar "hopelijk gaat dat bij het tweehonderdjarig bestaan beter".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.