Nieuws

Afrojack wil miljoenen zien van 'fiscalist van de sterren'

Nick van de Wall, bekend als Afrojack, heeft een miljoenenclaim ingediend tegen advocatenkantoor Greenberg Traurig. Afrojack raakte in de clinch met de Belastingdienst door verkeerd belastingadvies van een fiscalist van Greenberg Traurig.

In 2018 werd Afrojack aangemerkt als verdachte in een onderzoek tegen de zogenoemde 'fiscalist van de sterren' Frank Butselaar. Butselaar was tot 2014 partner bij Greenberg Traurig. Hij adviseerde destijds voor verschillende klanten fiscale constructies via belastingparadijzen Guernsey en Cyprus. Volgens de Nederlandse fiscus waren die routes echter frauduleus, waardoor meerdere DJ's, waaronder Afrojack, miljoenen aan schikkingen moesten treffen met de Belastingdienst.

De exacte hoogte van de claim is niet bekend, maar het gaat om miljoenen volgens de raadsman van Afrojack. Ook de bekende DJ Tiësto is onderdeel van deze zaak en eist een hoge schadevergoeding van 18 miljoen euro van het advocatenkantoor. Tiësto zag zich in 2020 genoodzaakt een schikking te treffen met de Amerikaanse autoriteiten vanwege onjuiste aangiftes van Butselaar.

De rechter geeft de partijen drie weken om te beslissen over verdere juridische stappen of een mogelijke schikking. Butselaar zelf zit momenteel in hechtenis in de VS, nadat hij in 2023 door Italië werd uitgeleverd aan de VS. Er zou hem een gevangenisstraf van acht jaar boven het hoofd hangen.

DJ Headhunterz

Greenberg Traurig had al eerder te maken met een claim vanwege de adviezen van Butselaar. In 2021 claimde DJ Headhunterz bijna twee ton in een civiele procedure. De Rechtbank Amsterdam vond aanvankelijk dat de fiscalist juist gehandeld had, maar na het instellen van een hoger beroep is er uiteindelijk een schikking getroffen waar DJ Headhunterz tevreden mee was.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.