Nieuws

Markt elektrische auto's is verslechterd; Tesla ontslaat tien procent personeel

Tesla gaat wereldwijd meer dan tien procent van de banen schrappen. Dat betekent dat veertienduizend werknemers worden ontslagen. Sterke concurrentie vanuit China is één van de oorzaken.

Dat meldt persbureau Bloomberg, op basis van een e-mail die topman Elon Musk naar het personeel van Tesla stuurde. De geruchten over ontslagen deden al langer de ronde, onder meer vanwege slechte verkoopcijfers, gestegen kosten en de tegenvallende verkoop van het nieuwste model, de Cybertruck.

"Terwijl we het bedrijf voorbereiden op onze volgende groeifase, is het uiterst belangrijk om naar elk aspect van het bedrijf te kijken met het oog op kostenbesparingen en verhoging van de productiviteit", staat in de e-mail van Musk.

Chinese concurrentie

Tesla liet in het eerste kwartaal van 2024 voor het eerst een daling van leveringscijfers zien. De Amerikaanse autofabrikant heeft ook te kampen met stevige concurrentie uit China. Chinese autobouwer BYD haalde onlangs Tesla zelfs in als grootste verkoper van stekkerauto's ter wereld.

De opmars van de Chinese autobouwers is momenteel moeilijk bij te houden voor het Amerikaanse bedrijf, onder meer omdat China de bouwers voorziet van flink wat overheidssteun.

De problemen bij Tesla zijn niet uniek. Andere autofabrikanten kampen ook met de toenemende concurrentie uit China. Zo waarschuwde Oliver Blume, ceo van Volkswagen, begin april dat het steeds moeilijker wordt om de strijd om de consument te winnen.

Ook Musk heeft al meerdere keren gezegd dat er hogere importtarieven moeten komen, omdat de Chinese bouwers anders "de andere autobedrijven wereldwijd volledig weg zullen vagen. Ze zijn extreem goed", aldus Musk tegen Reuters.

Prijsverlagingen

Analisten zijn kritisch op de ontslagronde van Tesla, omdat de ontslagen naar verwachting slechts een paar procent extra omzet op zullen leveren. Kenners denken dat Tesla zou kunnen profiteren van een goedkoper model, dat kan concurreren met Chinese auto's. Voor zover bekend duurt het echter nog wel een jaar of twee voordat Tesla een dergelijk model op de markt kan brengen.

In de tussentijd probeert Tesla de kopers binnenboord te halen met prijsverlagingen op verschillende modellen en goedkopere abonnementen op rijondersteuning. Daarvan wordt de prijs in de VS gehalveerd, van 200 naar 100 dollar per maand in de VS.

De stevige prijsverlagingen zorgen tegelijk ook voor kritische reacties bij onder meer leasebedrijven, die de restwaardes van hun elektrische auto’s zien dalen. Enkele grote autoverhuurbedrijven hebben daarom Tesla zelfs even in de ban gedaan.

Tesla heeft daarnaast ook laten weten te werken aan een 'robotaxi', een volledige geautomatiseerde Tesla die klanten zonder chauffeur kan vervoeren. Musk gaf in een bericht op X aan dat hij op 8 augustus van dit jaar die nieuwe dienst zal onthullen.

Beurskoers

Beleggers leken de afgelopen maand niet heel erg onder de indruk te zijn van de perikelen bij het bedrijf van Musk. Sinds de aankondiging van de tegenvallende verkoopcijfers in maart is de koers van de aandelen niet veel veranderd. Mid-maart stond die op ongeveer 162 dollar en de koers schommelde in de afgelopen maand tussen 180 en 160 dollar.

De koers is sinds de aankondiging van de ontslagen wel aan het dalen en verloor in een dag tien procent van zijn waarde. Als die trend zich voortzet is het bedrijf straks weer evenveel waard als in april vorig jaar, kort voordat het de koers bijna wist te verdubbelen in drie maanden tijd, van 154 dollar tot een piek van 293 dollar in juli 2023.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.