Nieuws

'Ouderwetse aanpak administratie ergernis bij snelgroeiende bedrijven'

Ruim vier op de vijf finance professionals geeft aan dat een verouderde werkwijze op het gebied van administratie snelgroeiende organisaties steeds vaker in de weg staat.

Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van Tipalti, leverancier van administratiesoftware, onder zeshonderd leidinggevenden van financiële afdelingen van internationale snelgroeiende bedrijven. 79 procent van de onderzochte bedrijven spendeert meer tijd aan het handmatig invoeren van gegevens dan vorig jaar. Gemiddeld duurt het nu 41 minuten om een enkele leveranciersfactuur te verwerken, 8 minuten meer dan in 2023. 

Volgens 83 procent van finance professionals in de Benelux leidt inefficiëntie van de crediteurenadministratie en de afhankelijkheid van handmatige processen tot het gevoel dat de financiële afdeling de rest van het bedrijf niet kan bijhouden.

"Minder middelen en tijd, gecombineerd met een toenemend aantal facturen dat moet worden verwerkt, heeft als resultaat dat inefficiënties voor irritaties zorgen. Bijna drie op de vier financiële medewerkers in de Benelux zegt dat de hoeveelheid tijd die ze besteden aan handmatige gegevensinvoer het afgelopen jaar is toegenomen", aldus Tipalti.

Baan opzeggen

Een inefficiënte crediteurenadministratie zorgt volgens het onderzoek ook voor gemor op de financiële afdeling. "Meer dan de helft (59 procent) van de finance professionals heeft overwogen hun baan op te zeggen vanwege stress door de vele repetitieve handmatige werkzaamheden. Zo'n 83 procent koppelt de inefficiëntie van crediteurenadministratie aan een toegenomen personeelsverloop en 77 procent aan ontevredenheid of een laag moreel onder werknemers."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.