Nieuws

Ruim twintig arrestaties na fraude met 600 miljoen euro uit EU-coronafonds

In vier EU-landen hebben de autoriteiten in totaal 22 personen aangehouden, die ervan worden verdacht 600 miljoen euro uit een coronaherstelfonds te hebben gestolen. Ook accountants zouden daarbij hebben geholpen.

Dat meldt het Europees Openbaar Ministerie (European Public Prosecutor's Office, EPPO). De arrestaties zijn onderdeel van een grootschalige internationale actie, waarbij de politie tientallen huizen binnenviel in Italië, Oostenrijk, Roemenië en Slowakije.

De aangehouden personen worden ervan verdacht het geld onder valse voorwendselen te hebben verkregen uit het Italiaanse deel van het Europees herstelfonds, dat in het leven werd geroepen om de Europese economie te ondersteunen na de coronacrisis. De Italiaanse politie zou erin geslaagd zijn het overgemaakte geld te bevriezen, in afwachting van een proces.

Crimineel netwerk

Het EPPO zegt dat het al langer onderzoek deed naar een vermoedelijk crimineel netwerk, dat tussen 2021 en 2023 fraude pleegde met het herstelfonds. Een netwerk van accountants, notarissen en zakelijke dienstverleners zou de verdachten hebben ondersteund, om in een tijdsbestek van twee jaar, met succes zeshonderd miljoen euro aan niet-restitueerbare gelden te verkrijgen van de Italiaanse NRRP.

De verdachten maakten het geld over naar bankrekeningen in Oostenrijk, Roemenië en Slowakije, zodra zij de voorschotten ontvingen. Bij de fraude maakten zij gebruik van geavanceerde technologieën, zoals VPN's, cloudservers in het buitenland, crypto-activa en AI-software, ook om hun illegale handel te verbergen en beschermen.

Acht van de 22 gearresteerde personen moeten in de cel hun rechtszaak afwachten. De andere veertien hebben huisarrest.

Bron: ANP/EPPO

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.