Nieuws

BDO: Nog onvoldoende aandacht voor frauderisicobeheersing

Veel organisaties hebben nog onvoldoende aandacht voor frauderisicobeheersing. Dat blijkt uit onderzoek van BDO Audit & Assurance en BDO Forensic & Technology.

BDO deed voor het tweede jaar op rij onderzoek naar risico's rond non-compliance. Het kantoor vroeg organisaties naar de stand van zaken rondom compliance, de risico's met betrekking tot zowel fraude en corruptie als overtredingen van wet- en regelgeving. Ook is gevraagd naar de samenwerking met tussenpersonen (agenten).

Uit het BDO-onderzoek blijkt dat veel organisaties - zowel in de publieke als in de profitsector - nog onvoldoende aandacht hebben voor frauderisicobeheersing. Zo is er vaak geen fraudebeleid, is er geen frauderisicoanalyse uitgevoerd en ligt er geen plan klaar voor als er iets fout gaat.

Tussenpersonen

Ook blijkt dat vrij veel organisaties zakendoen via tussenpersonen, zélfs als ze die tussenpersoon onvoldoende kennen en afspraken vaak niet zijn geformaliseerd. Dit verhoogt het risico dat tussenpersonen niet doen wat is beoogd en dus is sprake van een hoger risico op non compliance.

Het onderzoek is gebaseerd op een uitgebreide enquête onder circa duizend organisaties, bestaande uit ongeveer 750 profit-organisaties en 250 non-profit organisaties (publieke sector). De resultaten van dit jaar kunnen worden vergeleken met de eerste editie in het vorige rapport. Omdat fraude, corruptie en non-compliance actuele thema's blijven, ook in Nederland, is het van belang om aandacht te (blijven) besteden aan deze onderwerpen, aldus BDO. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.