Nieuws

ECB: 'Verbetering financiële stabiliteit, maar vooruitzichten fragiel'

De financiële stabiliteit van de eurozone is verbeterd nu de risico's op een recessie zijn afgenomen, maar de markten kunnen nog altijd opgeschrikt worden door mogelijke ongunstige macro-financiële en geopolitieke verrassingen.

Dat meldt de Europese Centrale Bank (ECB) in de halfjaarlijkse Financial Stability Review. "Geopolitieke risico's blijven de vooruitzichten voor de financiële stabiliteit vertroebelen", zegt Luis de Guindos, vicepresident van de ECB. "Hoewel de omstandigheden voor de financiële stabiliteit zijn verbeterd in lijn met de verminderde recessierisico's en de lagere inflatie, blijft het van cruciaal belang dat we verder bouwen aan de weerbarstigheid van het financiële systeem, gezien de mondiale economische en geopolitieke onzekerheid."

Eurozonebanken staan er goed voor volgens de ECB, maar lage marktwaarderingen zouden aan kunnen geven dat investeerders zich toch zorgen maken over de duurzaamheid van de winstgevendheid van banken. Er zijn nog altijd zorgen over de kwaliteit van de bankactiva, hoge financieringskosten en afnemende inkomsten uit leningen, zegt de ECB.

Kwetsbaar

Ondanks dat de schuldenlast van huishoudens en bedrijven in de eurozone is afgenomen tot onder het niveau van voor de coronacrisis, liggen de overheidsschulden hoger dan voor de pandemie. Dit maakt overheidsfinanciën kwetsbaarder voor eventuele nieuwe negatieve schokken.

De financiële markten blijven volgens de ECB ook kwetsbaar. "Hoewel de verwachtingen over een versoepeling van het monetaire beleid het optimisme in de risicobeoordelingen van beleggers hebben vergroot, zou het sentiment snel kunnen veranderen. Acute geopolitieke stress zou bijvoorbeeld tot volatiliteit kunnen leiden, waardoor de kans ontstaat op buitensporige marktreacties die kunnen worden versterkt door de niet-bancaire sector met structurele liquiditeitsproblemen."

Over het geheel genomen verkeert het bankwezen in een goede positie om de risico's te doorstaan. De ECB hamert erop dat banken hun kapitaalbuffers op orde houden en dat kredietvoorwaarden goed worden toegepast. Daarnaast roept de bank op tot duidelijke kaders voor de eerdergenoemde niet-bancaire sector, evenals een betere integrering van Europees toezicht, zodat er meer stabiliteit komt in deze sector.

ECB: 'Financial stability vulnerabilities have eased but the outlook remains fragile, ECB finds'  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.