Nieuws

Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, verwacht de raad van EU-ministers, die de regels op 21 mei definitief bekrachtigde.

Na de goedkeuring van de ministers wachten er alleen nog wat formaliteiten voor de baanbrekende "vangrails" die voor AI gaan gelden. Maar vervolgens duurt het nog een halfjaar voor de eerste ervan, de verboden op de gevaarlijkste toepassingen, in werking treden. Die zijn bijvoorbeeld gericht op technologie die gebruikers manipuleert of hun zwaktes uitbuit. Of op technieken zoals China die gebruikt om het gedrag van burgers te volgen en te sturen.

De regels voor zogeheten generatieve AI, met chatbots als het bekende ChatGPT van OpenAI en Gemini van Google, worden na een jaar van kracht. Dat wordt ergens in de zomer van volgend jaar, denkt een EU-woordvoerder. Het leeuwendeel van de voorschriften volgt nog een jaar later.

De AI-technologie ontwikkelt zich zo snel dat overheden met hun voorschriften voortdurend achterlopen, waarschuwen critici. Overheden moeten nu "snel toezichthouders aanstellen die de AI-wet gaan handhaven", zegt de koepel van Europese consumentenorganisaties. 

Verantwoord omgaan met AI

Veertien van de grootste AI-bedrijven ter wereld hebben ondertussen gezamenlijk toegezegd 'verantwoord' om te zullen gaan met kunstmatige intelligentie. Zij deden dat op een tweedaagse topconferentie in Seoul, waar de veiligheid bij ontwikkelingen op het gebied van AI centraal stond.

Tot de bedrijven behoren de Zuid-Koreaanse techconcerns Samsung en Naver en de Amerikaanse bedrijven Google en IBM.

Topfunctionarissen van AI-bedrijven zoals OpenAI en Google DeepMind kwamen in Seoul bijeen om manieren te vinden om een veilig gebruik van kunstmatige intelligentie te waarborgen. Zo beloofden ze voortaan hun zorgen te delen, als risico's van de nieuwe technologie te groot worden geacht en samen na te denken over maatregelen om zulke situaties te voorkomen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.