Nieuws

KPMG vraagt woningcorporaties naar visie op ESG

KPMG heeft een enquête gehouden onder 26 woningcorporaties, over hun visie op ESG-vraagstukken (environmental, social en governance).

Dit is met name relevant omdat woningcorporaties niet verplicht zijn om te rapporteren over ESG-doelstellingen, op basis van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD. Maar ze worden steeds vaker bevraagd door bijvoorbeeld leveranciers en financiers die wel moeten voldoen aan die richtlijn.

Uit de uitvraag van KPMG bij de woningcorporaties bleek dat deze positief zijn over het integreren van ESG in de eigen organisatie, zolang het maken van impact (en niet het plaatsen van vinkjes) voorop blijft staan.

DNA

ESG zit 'in het DNA' van corporaties, zo wordt gesteld, vanwege de maatschappelijke rol die zij van oudsher hebben in de maatschappij. Tegelijk hebben corporaties nog niet alle ESG-onderwerpen even goed in beeld en staat ESG-verantwoording nog in de kinderschoenen.

Financiering kan in de toekomst mogelijk een probleem worden, als woningcorporaties niet meegaan op het gebied  van ESG-verantwoording. Zij willen graag gebruik maken van één standaard voor de sector, daarom zien de corporaties kansen in de CSRD-standaard voor ESG-rapportering, aldus KPMG.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.