Nieuws

Spaarders krijgen niet automatisch uitstel voor spaartaks

Spaarders die niet individueel en tijdig bezwaar maken tegen hun definitieve aanslag over 2023, krijgen niet automatisch compensatie als de Hoge Raad in hun voordeel besluit bij een lopende beroepsprocedure. Vooral mensen met vermogen op betaalrekeningen zijn hier de dupe van.

Het ministerie van Financiën houdt aanslagen en bezwaren over 2017-2022 aan tot de Hoge Raad uitspraak doet over de hersteloperatie en de overbruggingsheffing van de spaartaks.

Demissionair staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij (CDA) heeft beleggers ook over 2023 uitstel gegeven, maar spaarders niet. Die kregen weliswaar ook een definitieve aanslag over 2021 en 2022, maar toen lag het veronderstelde rendement waarover de fiscus belasting hief heel dicht bij de 0 procent.

Rendement

In 2023 ligt dit een stuk hoger: het rendement is vastgesteld op 0,92 procent. De Belastingdienst heeft bij de voorlopige aanslagen echter gerekend met 0,36 procent. Het is goed mogelijk dat de Hoge Raad oordeelt dat het percentage dat de fiscus gebruikt al vast moet staan aan het begin van het belastingjaar. Dat zou betekenen dat er een streep door de 0,92 procent gaat. Onder meer daarom vindt de Bond voor Belastingbetalers dat 650 duizend spaarders, net als beleggers, automatisch uitstel moeten krijgen.

Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (CU) heeft staatssecretaris Van Rij gevraagd om dat uitstel te verlenen, maar die heeft het verzoek afgewezen. Volgens Van Rij hebben de meeste spaarders in 2023 een hoger rendement dan 0,92 procent behaald.

Betaalrekeningen

Vooral spaarders met hun vermogen op een betaalrekening trekken aan het kortste eind. De Bond voor Belastingbetalers zegt tegen het FD dat spaarders die in 2023 meer dan 57 duizend euro (heffingsvrij vermogen) op betaalrekeningen hadden staan er bekaaid vanaf komen, omdat zij geen rentevergoeding van banken ontvingen. Vanwege de huidige spelregels van de spaartaks moeten zij belasting betalen over een niet-bestaand inkomen.

In de huidige situatie komt het erop neer dat spaarders die niet individueel bezwaar maken tegen de definitieve aanslag 2023, ook geen recht zullen hebben op compensatie, ook al besluit de Hoge Raad op een later moment in hun voordeel.

De Tweede Kamer bespreekt ‘Box 3’ opnieuw op 22 mei aanstaande.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.