Nieuws

Accountants vullen hun PE-portfolio netjes in

Hoewel het invullen van het permanente educatie-portfolio en het formuleren van doelen, leeractiviteiten en reflecties soms als lastig wordt ervaren, werkt het afgeven van compliance goed.

Dat meldt de NBA. Van de 19.700 PE-plichtige leden hebben maar 63 accountants nog geen compliance afgegeven voor 2023; meer dan 99 procent heeft dat dus wel gedaan. Bij de 63 genoemde leden is door de NBA het PE-portfolio opgevraagd, om te kunnen vaststellen of zij invulling hebben gegeven aan hun PE-verplichting over 2023.

De NBA kan tuchtklachten indienen tegen leden die verzuimen de PE-compliance-verklaring af te geven en ook niet aan kunnen tonen over een PE-portfolio te beschikken.

Evaluatie

Over het nieuwe PE-systeem is de afgelopen jaren veel discussie geweest. De NBA heeft recent een enquête gehouden, als onderdeel van de evaluatie van het systeem. De eerste uitkomsten tonen aan dat de meningen over de PE-systematiek sterk uiteenlopen, aldus de beroepsorganisatie.

Met name respondenten uit de audit- en samenstelpraktijk zijn negatiever over de nieuwe systematiek en geven vaak de voorkeur aan het oude systeem van 'uren sprokkelen'. De resultaten van de enquète worden tijdens de verenigingsconferentie van 10 juni besproken. De input van de leden tijdens de conferentie wordt meegenomen in de verdere uitwerking van de PE-evaluatie.

De NBA ontwikkelt onder meer een interactieve workshop voor het samenstellen van het PE-portfolio, om leden te helpen invulling te geven aan hun PE-verplichting.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.