Nieuws

Chinese staatsmedia: EU-heffingen moeten weg voor 4 juli

China wil dat de forse invoerheffingen van de Europese Unie op Chinese elektrische auto's voor 4 juli komen te vervallen en dat verder wordt gepraat over een oplossing voor het conflict. Dat melden Chinese staatsmedia. Die dag zouden de extra tarieven op elektrische auto's van Chinese makelij van kracht moeten worden.

Maar volgens de staatskrant Global Times hebben de Chinese handelsminister Wang Wentao en EU-commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis afgesproken dat er verder gepraat wordt. Voorwaarde is volgens Beijing dan wel dat die voorlopige heffingen van tafel gaan. China heeft al gedreigd met tegenmaatregelen tegen de EU.

Europese autobouwers benadeeld

De extra heffingen kunnen oplopen tot 38 procent en komen bovenop bestaande importtarieven voor Chinese elektrische auto's van 10 procent. Brussel beschuldigt China ervan autobouwers te subsidiëren met staatssteun waardoor de Europese markt wordt overspoeld met goedkope auto's. Daardoor worden Europese autobouwers benadeeld, aldus de EU.

China heeft al gezegd onderzoek te doen naar het dumpen van varkensvlees uit Europa op de Chinese markt. Dat kan beteken dat er heffingen komen op varkensvlees uit de EU. China is 's werelds grootste importeur van varkensvlees. Het land importeerde vorig jaar ruim 1,5 miljoen ton varkensvlees, waarvan meer dan de helft uit Europa kwam.

Global Times heeft ook gemeld dat Beijing maatregelen overweegt rond Europese zuivelproducten en dat er mogelijk heffingen komen op brandstofauto's van Europese makelij.

Duitsland

De Duitse industriële lobbygroep BDI verwelkomt de gesprekken tussen de EU en China over de heffingen. BDI-voorzitter Siegfried Russwurm spreekt van goede signalen en hoopt dat die onderhandelingen een escalatie van het conflict tot een daadwerkelijke handelsoorlog kunnen voorkomen.

Duitsland heeft namelijk kritiek geuit op de heffingen uit vrees voor Chinese maatregelen tegen de Duitse export naar China. Zo is het land een grote afzetmarkt voor Duitse automerken en andere industriële goederen.

Volgens persbureau Bloomberg, die sprak met ingewijden, zou China de eigen importheffingen op Duitse auto's willen verlagen als Berlijn ervoor zorgt dat plannen voor verhoogde heffingen op Chinese elektrische auto's van de EU teruggedraaid worden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.