Nieuws

EU zet hoge importheffingen op Chinese stekkerauto's door

De Europese Unie zet de hoge importheffingen voor Chinese elektrische auto's door. De heffingen moeten een eind maken aan oneerlijke concurrentie die China zou bedrijven door eigen fabrikanten te subsidiëren. Ze gaan op 5 juli in, laat de Europese Commissie weten.

De strafheffing bedraagt voor een auto van het populaire merk BYD 17,4 procent. Voor een Geely moet 19,9 procent extra worden betaald en op een SAIC zelfs 37,6 procent. Voor andere fabrikanten rekent de EU 20,8 procent, maar dat kan bij gebrekkige medewerking 37,6 procent worden. De tarieven liggen iets lager dan eerder aangekondigd.

De heffingen zijn nog wel voorlopig. Ze worden opzijgezet, voor het geval Brussel en Beijing er de komende vier maanden niet uitkomen. Als de commissie oordeelt dat China zijn leven niet betert, worden de maatregelen voor vijf jaar van kracht. Alleen een ruime meerderheid van de EU-landen zou dat kunnen tegenhouden, maar dat lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk.

Oneerlijke subsidies

Europa werd afgelopen jaar overspoeld met goedkope elektrische auto's uit China. Die profiteren van oneerlijke overheidssubsidies, was de conclusie van eerder onderzoek. Ze kunnen volgens het dagelijks bestuur van de EU al gauw een twintig procent lagere prijs rekenen en daar kunnen Europese concurrenten niet tegenop.

Door de hevige prijzenoorlog verliezen veel Europese autofabrikanten marktaandeel. De commissie memoreert dat China eerder bijvoorbeeld Europese zonnepanelenmakers wegconcurreerde. De invoerheffing op Chinese elektrische auto's lag tot dusver op tien procent.

Gesprekken

De Europese Commissie heeft de afgelopen weken "intensief" overleg gevoerd met Beijing om een oplossing te vinden voor het handelsconflict. Dat overleg gaat "op technisch niveau" door, zegt de commissie. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel sprak de hoop uit dat de twee mogendheden zullen werken aan een oplossing.

Beijing wees ook op de interne verdeeldheid binnen de EU, waar onder andere Duitsland veel bezwaren had tegen de nieuwe barrières voor Chinese auto's. "China hoopt dat de EU acht zal slaan op die oproep van binnenuit", klinkt het.

Tegenmaatregelen

Het Chinese ministerie van Handel maakte tegelijkertijd een toespeling op mogelijke tegenmaatregelen in het handelsconflict. Eerder werd al duidelijk dat China onderzoekt of extra importheffingen op varkensvlees uit de Europese Unie mogelijk zijn. 

Volgens analisten zouden strafheffingen op varkensvlees vooral Spanje, Nederland en Denemarken raken. China onderzoekt ook of antidumpingsheffingen mogelijk zijn op Europese sterke drank, wat vooral Frankrijk zou treffen.

Hybrides

Tesla, dat ook stekkerauto's in China maakt, krijgt mogelijk een lagere heffing opgelegd. Voor hybride auto's, die ook op brandstof kunnen rijden, gelden de heffingen niet. De Europese fabrikanten van zulke auto's hebben minder te duchten van China.

De 27 lidstaten van de EU moeten nog hun oordeel geven over de heffingen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.