Nieuws

Oud-NIVRA-directeur Henk Volten overleden

Pas kort geleden heeft de NBA vernomen dat Henk Volten, oud-algemeen directeur van het NIVRA, begin mei jl. is overleden. Volten was in de jaren zeventig en tachtig met name actief bij de ontwikkeling van internationale standaarden voor het accountantsberoep.

Henk Volten (1934) voltooide zijn opleiding tot registeraccountant via de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hij maakte carrière binnen Defensie en vervulde uiteindelijk als luitenant-kolonel een zware positie als beleidsmedewerker van de generale staf van de landmacht. Maar in 1972 werd hij overgeplaatst naar het controlebureau van de militaire administratie voor de luchtmacht in Amersfoort. Defensie stelde dat daar versterking met een registeraccountant nodig was en dat het ging om een normale overplaatsing, maar er ging een stevig conflict over de organisatie van de landmacht aan vooraf.

Henk Volten koos vervolgens liever voor een overstap naar de beroepsorganisatie van registeraccountants, het toenmalige NIVRA, één van de twee rechtsvoorgangers van de NBA. Daar werd hij in 1972 eerst adjunct-directeur en in 1974 algemeen directeur, een functie die hij tot 1991 zou vervullen.

Hij richtte zich in die rol vooral op de ontwikkeling van internationale standaarden voor het accountantsberoep. Gezien de prominente rol van het Nederlandse beroep werd het NIVRA in 1973 gevraagd om medeoprichter van het International Accounting Standards Committee (IASC) te worden. Het NIVRA behield de zetel in het IASC tot het einde van het bestaan van die organisatie in 2000.

Henk Volten was van 1973-1987 vanuit het NIVRA als 'technisch adviseur' betrokken bij het werk van het IASC. Zijn rol gaf stabiliteit en consistentie aan het Nederlandse optreden in die internationale commissie, zo werd gesteld. Hij reisde jarenlang de wereld over, om samen met de Nederlandse vertegenwoordiging te werken aan wereldwijde beroepsstandaarden. In 2001 werden de taken van het IASC overgenomen door de International Accounting Standards Board (IASB).

Volten leverde ook een belangrijke bijdrage aan de bundeling van enkele Europese accountantsorganisaties tot de European Federation of Accountants (FEE), voorganger van het huidige Accountancy Europe.

Samen met collega-directeur Henk Bos bestierde Volten daarnaast jarenlang het NIVRA-bureau. Zijn zelfbewuste stijl van opereren was voor sommigen even wennen. Zijn uitgesproken visie, scherpe pen en kleurrijk taalgebruik kwamen onder meer naar voren via het maandblad De Accountant. Hij schreef als hoofdredacteur daarin jarenlang een column, over actuele beroepsvraagstukken die het NIVRA bezighielden. Niet altijd lagen zijn beschouwingen in lijn met de visie van het bestuur, wat wel eens onrust opriep. Zo waarschuwde hij in zijn verslag van de Accountantsdag 1987 voor de opkomende commercialisering van het accountantsberoep. Na het uitkomen van het blad las hij zijn eigen pennenvruchten graag terug. "Ik lees het toch weer met plezier", concludeerde hij daarbij regelmatig. Henk Volten had geen last van valse bescheidenheid.

Zijn opvolging begin 1991 door Wim Moleveld kwam onverwacht en zonder nadere toelichting; Volten vervulde daarna nog twee jaar een rol als adviseur van directie en bestuur van het NIVRA. Eind 1992 kreeg hij een passend afscheid, "waarbij de waardering voor Voltens verdiensten voor het NIVRA de boventoon voerde", zo schrijven Camfferman en Quadackers in hun recente geschiedenisboek Blijvend zoeken naar balans. Bij zijn afscheid kreeg hij voor die verdiensten een Koninklijke onderscheiding. In zijn laatste jaren bij het NIVRA schreef Volten ook nog een jubileumboek ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van KPMG in 1992.

Naast zijn werk was Volten een gepassioneerd schaker. Jarenlang organiseerde hij als toernooidirecteur het belangrijke OHRA Schaaktoernooi. In 2005 liet hij zich uitschrijven uit het register van het NIVRA. Henk Volten is negentig jaar oud geworden.

Het NIVRA-bestuur in 1976, met algemeen directeur Henk Volten geheel rechts.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.