Nieuws

Professor Lou Traas, grondlegger controllersopleiding, overleden

Op 18 juni jl. is prof.dr. Lou Traas overleden. Hij was een belangrijke grondlegger van de RC-opleiding, de postdoctorale opleiding tot registercontroller. Traas was emeritus-hoogleraar Management Accounting aan de Vrije Universiteit.

Lou Traas startte de RC-opleiding aan de Vrije Universiteit Amsterdam in 1986, wat uiteindelijk resulteerde in de oprichting van de Vereniging Register Controllers (VRC) en andere opleidingen voor wat nu wordt aangeduid als Executive Master of Finance & Control (EMFC).

Eerder waren financials die een loopbaan verkozen binnen de financiële functie van ondernemingen aangewezen op de RA-opleiding. Met steun van een groep cfo's van grote multinationals wist Traas een RC-opleiding te realiseren, waarin naast vakken als bestuurlijke informatieverzorging en administratieve organisatie, ook aandacht werd gegeven aan vakgebieden als strategie, prestatiemanagement en corporate finance.

Visie nog actueel

"Bijna veertig jaar en ruim vijfduizend afgestudeerden later blijkt die visie nog steeds actueel", zo schrijven de oud- en huidige opleidingsdirecteur van de VU, prof.dr. Frans Roozen en prof.dr. Bert Steens, in een uitgebreid In Memoriam over Lou Traas. In die bijdrage verwijzen zij ook naar het liber amicorum dat in 1995 werd gepresenteerd, bij het afscheid van Traas als hoogleraar.

Lou Traas studeerde economie in Rotterdam, werkte na zijn studie aanvankelijk bij het ministerie van Economische Zaken, stapte over naar de TH Eindhoven en daarna naar Philips. Vanaf 1970 was hij als hoogleraar bedrijfseconomie verbonden aan de VU in Amsterdam.

Traas leverde in de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw een grote bijdrage aan de vernieuwing van concepten die van belang zijn voor de praktijk van het financiële prestatiemanagement, aldus Roozen en Steens. Daarbij liet Traas zich inspireren door internationale ontwikkelingen in de wetenschap en door ervaringen van multinationale ondernemingen.

Discussie met de samenleving

Professor Traas richtte zich in zijn werk op zowel management accounting als financial accounting, maar ook op bedrijfswaardering en gerelateerde corporate finance-onderwerpen. Hij noemde het jaarverslag ooit "de beste plaats om in discussie te gaan met de samenleving, met het maatschappelijk verkeer".

Traas pleitte ervoor dat accountants in het jaarverslag ook hun visie zouden geven op de uitvoering van de controle. "Hoe positioneer je jezelf als accountant: als iemand die puur op basis van de regeltjes controleert, of als een accountant die verder gaat en vindt dat de jaarrekening optimaal inzicht moet bieden in de financiële positie?"

Brug

"Met zijn aansprekende activiteiten heeft Lou Traas niet alleen het beroep van business controller een sterke kwaliteitsimpuls gegeven, hij heeft vooral ook een brug gelegd tussen het universitair bedrijfseconomische onderwijs in Nederland en grote multinationale ondernemingen en de deuren geopend voor de internationale ontwikkelingen op het door hem geliefde vakgebied", aldus Roozen en Steens in hun bijdrage op de website van de VU.

Na zijn pensionering aan de VU vervulde Traas diverse commissariaten en was bovendien raadslid van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Lou Traas werd 90 jaar. 

Foto: Vrije Universiteit Amsterdam

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.