Accountant moet straks geen handtekening onder een 'groene leugen' zetten
Onder de titel 'De keuze van De Bruin' organiseerde de NBA op 5 september jl. een filmmiddag over duurzaamheid, in samenwerking met het Fraude Film Festival. De keuze van hoogleraar Boudewijn de Bruin was de film 'The Green Lie'.
Greenwashing stond centraal in de film van De Bruin, hoogleraar financiële ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en bestuurslid van de Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag van de NBA. De filmmiddag was de vijfde in een reeks die de NBA organiseert in samenwerking met het Fraude Film Festival.
Themaregisseur duurzaamheid Usha Ganga van de NBA stelde vooraf dat de grens tussen greenwashing en ESG-fraude dun kan zijn. "Het is belangrijk om hier als accountants met elkaar de discussie over te voeren."
Te graag vertellen
Greenwashing is bij opdrachtgevers soms ook nog het gevolg van enthousiasme, aldus David Boekel van Forvis Mazars bij de aftrap van de filmmiddag. "Bedrijven willen te graag vertellen wat er al gedaan is op het terrein van duurzaamheid."
Micha Soentpiet van PwC benadrukte het belang van nieuwsgierigheid bij accountants, net als een professioneel-kritische instelling. "Verdiep je in de klant en in de sector." Duurzaamheid is een nieuw domein voor accountants en bovendien ingewikkeld, maar ook een "kans om verschil te maken", aldus Soentpiet.
Groene leugen
De filmkeuze van De Bruin was de film The Green Lie ('Die Grüne Lüge'), uit 2018, waarin documentairemaker Werner Boote samen met journalist en schrijver Kathrin Hartmann onderzoekt in hoeverre bedrijven een loopje met de waarheid nemen rondom hun duurzaamheidsbeleid.
Daarbij werd onder meer gekeken naar de productie van 'duurzame' palmolie in Indonesië, naar de gevolgen van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon van BP in de Golf van Mexico en naar de omgevingsschade door energiereus RWE in Duitsland. Hartmann schreef over een en ander ook een boek.
"Kijk met emotie, kritisch en onbevangen", benadrukte De Bruin vooraf. En de film riep bij de zaal emotie en boosheid op. "Zetten wij straks niet een handtekening onder een groene leugen?", zo viel na afloop te beluisteren.
De NBA brengt binnenkort een brochure uit over het thema ESG-fraude en greenwashing.
Gerelateerd
Greenwashing, aandeelhouder, consument en management
Unilever kondigde dit voorjaar aan de eigen duurzaamheidsambities terug te schroeven, wat het concern veel kritiek opleverde. Maar volgens Jan Bouwens heeft Unilever...
Luchtvaart moet stoppen met greenwashing
Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen moeten binnen dertig dagen voorstellen doen voor het aanpassen van misleidende duurzaamheidsclaims.
Vitamine A: 'Groene praatjes, vieze cijfers'
Greenwashing staat centraal in editie 48 van Vitamine A, de podcast voor accountants. Host Sven Budding spreekt daarover met Micha Soentpiet, fraudespecialist bij...
Alweer fraude
Duurzaamheidsinformatie moet niet alleen juist en volledig zijn, maar ook een gebalanceerd beeld geven van de prestaties van een bedrijf op duurzaamheidsvlak. Dus...
EU eens over uitbannen onterechte groene claims
Over ruim twee jaar moet het uit zijn met onterechte duurzaamheidsclaims op producten in de Europese Unie. Onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement...