ING stopt met financieren nieuwe olie- en gaswinning
ING stopt per direct met het uitgeven van nieuwe financiering voor olie- en gaswinning door zogeheten 'pure players'. Pure players zijn bedrijven die zich puur richten op het uit de grond halen van olie en gas en het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe olie- en gasvelden.
Dat heeft de bank aangekondigd in haar jaarlijkse klimaatupdate. De bank zegt ook na 2025 te stoppen met het uitgeven van nieuwe kredieten aan lng-terminals.
"Voor ons als bank is financiering de meest impactvolle manier om bij te dragen aan de transitie: samen met klanten werken aan hun transitie naar netto-nul en tegelijkertijd de technologieën en oplossingen financieren die nodig zijn voor een duurzame toekomst", aldus ING in een toelichting.
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne, zijn Europese landen op grote school lng gaan importeren. De uitstoot van CO2 is echter ook bij lng hoog en bij het productieproces is er regelmatig sprake van het weglekken van methaan, een nog veel sterker broeikasgas dan CO2. ING rapporteert pas voor het eerst dit jaar over methaan-uitstoot; voorheen was het volgens de bank nog niet mogelijk om betrouwbare data over deze uitstoot in de gehele keten vast te stellen.
Sectoren
ING hanteert bij het vaststellen van het klimaatbeleid de zogenoemde Terra-aanpak, die mede is ontwikkeld door het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Daarmee meet de bank de uitstoot van klanten die actief zijn in twaalf sectoren die de meeste koolstof uitstoten. Sinds kort betrekt de bank bij de metingen ook de aluminium- en zuivelsector.
Acht van deze sectoren liggen volgens ING bijna of helemaal op schema om de klimaatdoelstelling te halen. De staalindustrie en de residentiële vastgoedsector lopen momenteel nog achter. Dan zijn er nog twee sectoren die ING zegt niet te kunnen beoordelen omdat er in die sectoren een nieuwe methodologie wordt gebruikt om de koolstofuitstoot te meten.
Koerswijziging
Extinction Rebellion (XR) vindt de koerswijziging van ING "bij lange na niet voldoende". Volgens de actiegroep blijft de bank nog steeds de grootste Nederlandse fossiele bank. Fossielvrij ziet de stap van ING als het resultaat van een jarenlange strijd van mensen in de VS, ING Fossielvrij en de Nederlandse klimaatbeweging. Toch blijft de organisatie doorgaan met actievoeren "tot ING al hun financiering aan olie- en gasbedrijven stopt".
Volgens Milieudefensie is de uitstoot van de bank 207 megaton hoger dan wat ING tot nu toe zei. "Het is absurd dat ING nu door een slim pr-trucje voor de grootste vervuilers de oranje loper uit kan blijven rollen", zegt directeur Donald Pols van de organisatie.
Gerelateerd
Meer aandacht voor perspectief nodig in klimaatbeleid, zegt SER
In het Nederlandse klimaatbeleid en beleid voor landgebruik is nog te weinig aandacht voor het bieden van perspectief aan bedrijven en werkenden. Het polderorgaan,...
Lagere CO2-uitstoot industrie door minder productie, niet groener
Grote industriebedrijven in Nederland hebben de afgelopen jaren meer CO2 uitgestoten per afgeleverd product. Dat de totale CO2-uitstoot in de industrie daalt, komt...
Bedrijven moeten duurzaamheidsclaims aanpassen
Diverse bedrijven moeten hun claims rondom duurzaamheid aanpassen. Zo mag MSC Cruises in reclames geen omstreden beweringen meer doen over de duurzaamheid van cruisereizen....
Qredits lanceert duurzaamheidslening voor mkb
Qredits gaat ondernemers helpen met het verduurzamen van hun bedrijf. Vanaf 1 oktober biedt de stichting een duurzaamheidslening aan van maximaal € 50.000 tegen...
BST-host in ranglijst vrouwelijke leiders in duurzaamheid binnen finance
Eind september is de Top 50 Women in Sustainable Finance 2024 gelanceerd. Op deze ranglijst van vrouwelijke leiders die zich inzetten voor duurzaamheid binnen de...