AI wordt veel gebruikt door corporate finance-afdelingen
Wereldwijd maakt 71 procent van de corporate finance-afdelingen gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Momenteel wordt AI in meer of mindere mate door 41 procent van de bedrijven gebruikt bij financiële rapportages. Naar verwachting stijgt dit binnen drie jaar naar 83 procent.
Een en ander blijkt uit het rapport Artificial Intelligence in Finance van KPMG, dat de ontwikkeling van AI in de financiële sector analyseert.
Hoewel de adoptie van AI wereldwijd bij corporate finance-afdelingen in rap tempo toeneemt, zijn er grote verschillen tussen regio's. Noord-Amerika, Azië en Europa lopen duidelijk voorop als het gaat om AI-adoptie. In het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika, regio's die voornamelijk uit opkomende markten bestaan, is AI nog niet zo veelvoorkomend. In China en de Verenigde Staten gebruikt al meer dan vijftig procent van de corporate finance-afdelingen AI. Nederland blijft hierin met 38 procent nog iets achter.
AI wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder boekhouding, financiële planning en risicobeheer. Organisaties ervaren voordelen door de inzet van AI, zoals meer efficiëntie en nauwkeurigheid, minder menselijke fouten, snellere en betere datagedreven besluitvorming en kostenbesparing. Ook helpt AI organisaties om regelgeving beter na te leven.
Adoptie is volgende stap
Leidinggevenden in diverse sectoren, verantwoordelijk voor financiële en niet-financiële verslaggeving, hebben de voordelen van generatieve AI massaal ontdekt, aldus KPMG. Zo maakt 43 procent van de respondenten hier al gebruik van op meerdere vlakken, of worden resultaten van een pilot geëvalueerd. KPMG verwacht dat dit percentage de komende drie jaar oploopt naar 91 procent. Uit het onderzoek blijkt dat maar enkele bedrijven niet van plan zijn om generatieve AI in te zetten.
Na de eerste golf van generatieve AI-adoptie, bij 17 procent van de afdelingen en het starten van pilots bij 36 procent van de afdelingen in Nederland, staan bedrijven nu voor uitdagingen bij de verdere implementatie van generatieve AI. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verbeteren van de datakwaliteit of het bevorderen van een verandercultuur.
Volgens KPMG boekt Nederland goede vooruitgang met de adoptie van AI en pilots voor financiële verslaglegging, maar ligt de grootste uitdaging nu in het bevorderen van effectieve implementaties en bredere uitrol binnen organisaties.
Belemmeringen
Hoewel het gebruik van AI in diverse sectoren flink in de lift zit, ervaren bedrijven nog uitdagingen rondom het integreren en implementeren van schaalbare oplossingen in bedrijfsprocessen.
Mogelijke kwetsbaarheden op het gebied van gegevensbeveiliging en privacy worden door 57 procent van de respondenten genoemd als grootste belemmering bij de toepassing van AI. Andere obstakels zijn een gebrek aan benodigde vaardigheden (53 procent), problemen met het verzamelen van consistente data (48 procent), hoge kosten (45 procent) en een gebrek aan transparantie van AI-modellen (40 procent).
Gerelateerd

Angst om fouten te maken remt AI-adoptie
Meer dan de helft van de finance professionals ziet kunstmatige intelligentie (AI) als kans. Ruim een op de vijf vindt de risico’s echter zwaarder wegen dan de voordelen.

FT: Big four werken aan auditproducten voor certificering van AI-oplossingen
De vier grootste accountantsorganisaties haasten zich volgens de Financial Times om nieuwe auditproducten te ontwikkelen, gericht op het toetsen van de effectiviteit...

De AI-paradox: meer werk door minder werk?
Dankzij AI wordt het ook veel eenvoudiger om je eigen tools te bouwen, aldus Joris Joppe.

Nederlanders staan vaak nog wantrouwend tegenover AI
Ondanks de snelle opmars van kunstmatige intelligentie (AI) in de samenleving en op de werkvloer, blijft het vertrouwen van Nederlanders in AI achter. Een grote...

AI-readiness: bent u als interne accountant klaar voor de toekomst?
Hoe kunnen interne accountants, binnen de organisaties waar zij werken, bijdragen aan een verantwoorde inzet van Artificial Intelligence? Het AI-readiness-kader...