TNO en RIVM: gebruik AI door werknemers kan voor stress zorgen
Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer heeft ook risico's, naast dat het veel kansen biedt en taken uit handen kan nemen. Werk wordt moeilijker en zwaarder, wat voor een toenemende mentale belasting kan zorgen.
Dat stellen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en kennisinstituut TNO op basis van een verkennende studie naar de gevolgen van technologische ontwikkelingen voor arbeidsomstandigheden.
Technologische ontwikkelingen, waaronder AI, kunnen werk uitdagender maken en geven ruimte voor eigen ontwikkeling, omdat veel routinematige en administratieve klusjes door AI kunnen worden geautomatiseerd. Het RIVM en TNO verwachten de grootste voordelen op het gebied van fysieke belasting en veiligheid, omdat robots bijvoorbeeld zwaar en gevaarlijk werk kunnen overnemen.
Keerzijde
Tegelijkertijd is de keerzijde dat taken heel snel veranderen en niet iedereen dat kan bijhouden. "Dit kan voor stress zorgen", waarschuwen het RIVM en TNO. "Veel eenvoudige (routinematige) taken worden geautomatiseerd, waardoor het werk moeilijker wordt en meer aandacht vraagt."
De verhoogde productiviteit kan aan de ene kant leiden tot minder werkdruk, stellen de instituten in het onderzoek. Maar het kan ook tot hogere verwachtingen leiden en meer verantwoordelijkheid, wat resulteert in meer werktaken en werkdruk.
"Voor taken die AI overneemt, komen doorgaans nieuwe taken terug. Deze kunnen minder routinematig zijn", leggen de onderzoekers uit. "Omdat routinematige taken de mogelijkheid bieden om even te herstellen van complexere taken is er minder hersteltijd, wat een belangrijke buffer is bij een hoge ervaren mentale belasting."
Grote impact
Veel is volgens het RIVM en TNO ook nog onzeker. Naar verwachting is de impact van nieuwe technologieën op de inhoud van werk en de werkomstandigheden in elk geval groot. Maar de gevolgen voor werkenden krijgen volgens hen minder aandacht en worden veelal pas na de invoering van een technologie duidelijk. Het RIVM en TNO adviseren daarom om de kansen en risico's al vroeg in kaart te brengen.
Bron: ANP
Gerelateerd

Angst om fouten te maken remt AI-adoptie
Meer dan de helft van de finance professionals ziet kunstmatige intelligentie (AI) als kans. Ruim een op de vijf vindt de risico’s echter zwaarder wegen dan de voordelen.

FT: Big four werken aan auditproducten voor certificering van AI-oplossingen
De vier grootste accountantsorganisaties haasten zich volgens de Financial Times om nieuwe auditproducten te ontwikkelen, gericht op het toetsen van de effectiviteit...

De AI-paradox: meer werk door minder werk?
Dankzij AI wordt het ook veel eenvoudiger om je eigen tools te bouwen, aldus Joris Joppe.

Nederlanders staan vaak nog wantrouwend tegenover AI
Ondanks de snelle opmars van kunstmatige intelligentie (AI) in de samenleving en op de werkvloer, blijft het vertrouwen van Nederlanders in AI achter. Een grote...

AI-readiness: bent u als interne accountant klaar voor de toekomst?
Hoe kunnen interne accountants, binnen de organisaties waar zij werken, bijdragen aan een verantwoorde inzet van Artificial Intelligence? Het AI-readiness-kader...