Knot: onafhankelijkheid centrale banken eurozone niet onder druk
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone.
"In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", stelde Knot tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.
Onlangs klapte Knot nog mee toen de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell in Washington een staande ovatie kreeg, na een pleidooi voor de onafhankelijkheid van centrale banken.
In de Verenigde Staten lijkt die onafhankelijkheid onder druk te staan door opmerkingen van president Donald Trump, die openlijk aandringt op het verlagen van de rente. Ook insinueerde Trump eerder dat hij Powell zou kunnen ontslaan, iets wat hij later weer afzwakte.
Onafhankelijk van politieke bemoeienis
Knot hamerde er op hoe belangrijk het is dat centrale banken onafhankelijk zijn van politieke bemoeienis. Daarbij trok hij een vergelijking met de jaren zeventig. Toen was de onafhankelijkheid van centrale banken zoals we die nu kennen er niet en waren de kosten van het beteugelen van de hoge inflatie veel hoger dan de laatste jaren het geval was.
Volgens Knot liep de werkloosheid destijds bijvoorbeeld flink op. Toen de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen jaren de rente in rap tempo opvoerde om de inflatie omlaag te krijgen, is dat niet gebeurd.
Polen
De Nederlander kreeg op het podium bij de FBA ook de vraag hoe hij aankijkt tegen een situatie zoals in Polen, dat geen euroland is maar wel in de Europese Unie ligt en waar het hoofd van de centrale bank onder vuur ligt om beschuldigingen van onder meer corruptie.
"Centrale banken staan niet boven de wet", stipte Knot aan, zonder specifiek op de kwestie in Polen in te gaan. "Maar de gronden waarop een centrale bankier kan worden ontslagen, zijn strikt beperkt tot grove nalatigheid en wangedrag, of zoals het juridisch heet: met geldige reden. Dat is de maximale bescherming die men kan hebben."
Bron: ANP
Gerelateerd

Kamer wil dat Heinen voorbereiding privatisering Volksbank stopt
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de voorbereiding van de Volksbank op mogelijke privatisering wordt gestaakt. Partijen vallen vooral over de grote...

ERK: nadruk bij EU-leningen moet op concrete resultaten liggen
Als de Europese Commissie nieuwe leningen voor EU-lidstaten aangaat, moet er een duidelijk verband zijn tussen financiering en resultaten. Ook moeten de risico's...

Europese Unie dichter bij harmonisatie faillissementswetgeving
De Europese ministers van Justitie hebben op 12 juni jl. in Luxemburg een akkoord bereikt over harmonisatie van wet- en regelgeving rondom faillissementen en de...

Banken willen personeel weer minstens twee dagen per week op kantoor zien
De Nederlandse grootbanken ING en ABN Amro willen hun medewerkers verplichten om weer vaker naar kantoor te komen. Niet al het personeel is daar blij mee.

Brussel wil fonds om investeringen in techbedrijven te stimuleren
De Europese Commissie wil een fonds opzetten dat zich moet richten op investeringen in succesvolle technologische start-upbedrijven. Dit Scaleup Europe Fonds zou...