Minister Heinen vindt aanpak witwassen bij banken 'doorgeslagen'
De afgelopen jaren heeft de poortwachtersrol in Nederland niet goed gefunctioneerd, met name bij banken, schrijft minister Eelco Heinen van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. De antiwitwasaanpak van banken is in de praktijk "doorgeslagen", stelt hij.
Volgens het Openbaar Ministerie en De Nederlandsche Bank schoten verschillende banken in het verleden tekort in hun maatregelen om witwassen tegen te gaan, "waardoor criminelen via die banken hun geld relatief gemakkelijk en ongezien konden witwassen", aldus Heinen.
Maar de kostbare schikkingen tussen banken en het OM en ingrijpende hersteltrajecten hebben sindsdien geleid tot een "overreactie", zowel bij de sector als bij de toezichthouders. "De antiwitwasaanpak is daardoor in de praktijk doorgeslagen, met negatieve gevolgen voor burgers en ondernemers", meent de minister, die de aanpak van de banken "disproportioneel" noemt.
Nieuwe aanpak witwassen
Het kabinet komt daarom met een nieuwe anti-witwasaanpak, die de lasten voor bonafide ondernemers moet verminderen en tegelijk hogere drempels opwerpen tegen criminelen, om die uit het financiële systeem te weren.
Met name banken, maar ook andere poortwachters, maken onvoldoende gebruik van de risicogebaseerde benadering, terwijl de Wwft en de aankomende Europese nieuwe antiwitwaswetgeving deze ruimte wel bieden, zo stelt de minister, mede namens minister Van Weel van Justitie en Veiligheid, in de Kamerbrief. "Als poortwachters risicogebaseerd te werk gaan, dan zullen particulieren en ondernemers veel minder lasten ervaren."
Comfort
De beide ministers vinden dat hervormingen van het antiwitwasbeleid bij banken sneller moeten worden doorgevoerd, "gezien de negatieve gevolgen die bonafide klanten ervaren". Banken moeten zich meer richten op de grote witwasrisico's, stellen Heinen en Van Weel.
Daarvoor moeten ze wel "voldoende comfort" krijgen van toezichthouders om minder te kunnen en mogen doen bij lagere risico's. "Daarom gaan we de komende periode met banken, toezichthouders, FIU-Nederland, en opsporingsdiensten werken aan het hervormen van de risicogebaseerde aanpak en bespreken we maandelijks de vooruitgang."
Ook accountants
Naast de banken moet de risicogebaseerde aanpak ook bij andere poortwachters worden verbeterd, zoals bij advocaten, notarissen, makelaars en accountants.
Ook met die poortwachters, toezichthouders, FIU-Nederland en opsporingsdiensten wordt voortaan elk kwartaal overlegd "om te werken aan verbeteringen".
Gerelateerd

Kamer wil dat Heinen voorbereiding privatisering Volksbank stopt
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de voorbereiding van de Volksbank op mogelijke privatisering wordt gestaakt. Partijen vallen vooral over de grote...

Eerste Kamer stemt in met afgeslankte witwaswetgeving
De Eerste Kamer heeft op 10 juni de Wet plan van aanpak witwassen aangenomen. De wet regelt een verbod op beroepsmatige transacties van drieduizend euro of meer...

Banken willen personeel weer minstens twee dagen per week op kantoor zien
De Nederlandse grootbanken ING en ABN Amro willen hun medewerkers verplichten om weer vaker naar kantoor te komen. Niet al het personeel is daar blij mee.

OM dagvaardt Morgan Stanley om ontduiken dividendbelasting
Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd “een buitenlandse bank” te dagvaarden op verdenking van het ontduiken van 124 miljoen euro aan dividendbelasting. Het...

Knot: onafhankelijkheid centrale banken eurozone niet onder druk
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone.