NBA

Marco Moling: 'We hebben goud in handen'

Als accountants hebben we goud in handen. We mogen een bijdrage leveren aan het functioneren van de BV Nederland; van grote multinationals tot familiebedrijven, zzp'ers en maatschappelijke organisaties. Wij zorgen voor vertrouwen binnen het economisch en maatschappelijk verkeer. En we hebben een vak waarin we professionele vaardigheden met persoonlijke competenties, creativiteit en ondernemerschap kunnen combineren. We hebben een geweldig beroep om trots en zuinig op te zijn.

Er zijn prachtige kansen, maar ook serieuze problemen en uitdagingen. Daarom heb ik tien speerpunten geformuleerd. De volledige tekst van mijn programma alsmede een uitgebreid cv vind je op marcomoling.nl. 

1. Kwaliteit begint met luisteren

Ik geloof in voortdurende samenspraak met de stakeholders en niet in monologen die voor de buitenwereld onverstaanbaar zijn. Nog meer regels als borging van kwaliteit is niet de oplossing, maar juist het invullen van wensen en behoeften van stakeholders moet voorop staan.

Foto Marco Moling

2. Kwaliteit vraagt om maatwerk

Ik geloof in kwaliteitsprofielen die op maat gesneden zijn en niet in criteria die meer of minder streng zijn. Ik geloof in aandacht voor diversiteit.  Een kwaliteitsprogramma per ledengroep zou de basis moeten zijn. Schaalbare regelgeving is noodzaak.

3. Toetsing zonder willekeur

Toezicht en toetsing moet centraal worden georganiseerd met heldere protocollen, zodat persoonlijke voorkeuren geen plaats meer hebben.

4. Innovatie met het oog op maatschappelijk belang

De vraag hoe wij de behoefte aan vertrouwen binnen de samenleving en de economie het beste kunnen organiseren, is bepalend voor onze toekomst. Dat heeft ook directe gevolgen voor onze innovatie-agenda, die nu nog onvoldoende wordt bepaald door onze klanten en gebruikers.

5. Een veelzijdig beroep in beeld brengen

We zijn te veel met onszelf bezig. Het gaat erom dat wij onze diversiteit en deskundigheid aan de buitenwereld steeds weer laten zien, horen en voelen. Ook de goede verhalen dienen te worden verteld aan de buitenwereld! 

6. Een veelzijdig beroep voor iedereen

Ieder accountantskantoor is bezig met het werven van goede nieuwe mensen. Er bestaat ook een collectief belang om de aantrekkelijkheid en de diversiteit van het accountantsvak maar voren te brengen. Daarom wil ik (ook) samen optrekken, bijvoorbeeld met sector-brede stages en een gemeenschappelijke arbeidsmarktcampagne. 

7. Onderwijs en educatie als basisvereiste

Ik hecht veel waarde aan een brede opleiding, met gedeelde basisvaardigheden voor iedere accountant-in-spe en extra aandacht voor vaardigheden op het gebied van ICT en communicatie. Daarbij is het beroepsprofiel aan revisie toe. Ook dient er meer aandacht te komen voor hoogwaardige maatwerkprogramma's (PE) die inspelen op relevante maatschappelijke ontwikkelingen. 

8. Diversiteit binnen de beroepsorganisatie

Het maakt onze beroepsorganisatie sterker wanneer meer rekening wordt gehouden met de begrijpelijke verschillen onder de leden. Daarom wil ik dat de vier 'hoofdstromingen' binnen de NBA een eigen mandaat krijgen, met eigen ruimte voor beleid en een eigen budget. Het hoofdbestuur van de NBA bestaat uit de vier voorzitters van deze 'afdelingen' en een voorzitter met een onafhankelijk profiel. 

9. Beroepsorganisatie 3.0

Ik wil dat de NBA 'klantgerichter' gaat opereren en ook echt toegevoegde waarde biedt voor ieder lid. Een efficiënte, eigentijdse en flexibele werkorganisatie is hiervoor vanzelfsprekend, waarbij ook intensief en structureel wordt samengewerkt tussen de achterbannen. 

10. Duurzaam en integer ondernemen

De kwaliteitsdiscussie binnen ons beroep spitst zich vooral toe op correct uitgevoerde processen en uitvoeringswerkzaamheden. Dat is te mager. Voor een duurzame bedrijfsvoering zal integriteit steeds meer een kernbegrip worden. Dat past naadloos bij ons beroepsprofiel. Integriteit gaat ook over de omgangsvormen binnen onze eigen beroepsgroep. Het bouwen aan een betere reputatie begint door voorop te lopen als een beroepsgroep die een voorbeeldfunctie heeft.

Profiel drs. Marco Moling AA RA RB

Geboren 2 juli 1972 in Heerlen, woont in Heythuysen. Hobbies zijn onder andere muziek, sauna, hengelsport, volleybal en accordeon.

 

Studeerde accountancy en (fiscale) economie aan de Heao en daarna aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1996 begonnen als junior accountant bij BDO Camps Obers. Van 1998-2005 rijksaccountant en inspecteur bij de Belastingdienst. Van 2005-2008 senior auditor/audit manager bij het ministerie van Financiƫn. Sinds 2008 ondernemer/mede-eigenaar van Accountax accountants & bedrijfsadviseurs in Reuver. Van 2014 tot heden tevens voorzitter Novak.

Ik nodig je van harte uit om mee te doen aan de beweging die ik met de NBA voor ogen heb. Alleen samen kunnen we bouwen aan de gouden toekomst die er voor accountants in het verschiet ligt! 

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.