#Klooienmetcomputers

Samba!

Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.

Als alles een beetje moet samenwerken, is het wel handig als bestanden makkelijk overgezet kunnen worden tussen het ene en het andere apparaat.

De simpelste oplossing die ik daarvoor gevonden heb, is het opzetten van een Samba-server op de Raspberry Pi. Samba is de makkelijke naam voor SMB, ofwel Server Message Block-protocol. Wat het simpel gezegd doet, is directories die je wil sharen zichtbaar maken op een ander systeem in je netwerk. In mijn geval betekent dat dus dat ik op mijn iPad bestanden en folders kan benaderen alsof ze lokaal staan. Voor maximale controle ga ik niet een specifieke share-folder maken, maar gewoon de complete home-directory van de Raspberry sharen met de iPad.

Hoe werkt dat? Uitgaande van gebruiker "pi" en systeemnaam "pi4b", doe je het volgende in een terminal-venster:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install samba samba-common-bin

Hiermee is de benodigde software geĆÆnstalleerd. Nu moet in de configuratie van de samba-server worden aangegeven welke directory je wil sharen, welke bevoegdheden de externe gebruiker moet krijgen (alles) en tenslotte of iedereen toegang moet krijgen (nee!). Dit doe je met:

sudo nano /etc/samba/smb.conf

Je komt nu in de tekst-editor nano. Hier ga je met pijltjestoetsen naar het einde van het bestand en daar voeg je toe:

[pi4bshare]
path=/home/pi
writeable=Yes
create mask=0777
directory mask=0777
public=no

Als je dat hebt toegevoegd, sluit je af met Ctrl-X (voortaan genoteerd als ^X), gevolgd door Y en Enter.
Bedenk dat pi in dit voorbeeld wel de user in Pi OS is, maar nog niet in de samba-server. Dat doen we alsnog met

sudo smbpasswd -a pi

Je moet nu tweemaal een te kiezen wachtwoord voor deze gebruiker invoeren. Als je anderen toegang wil geven kun je meerdere gebruikers maken, maar bedenk dan wel dat ze toegang krijgen tot dezelfde share en met dezelfde rechten, tenzij je dat anders regelt in smb.conf

Nu moet de samba-server herstart worden met

sudo systemctl restart smbd

Hiermee loopt de samba-server. Op het andere systeem moet je nu alleen nog verbinding maken met deze server. Op een iPad doe je dat in de Files-app. Linksboven kies je voor de drie puntjes, Verbind met server, en je vult als server smb://<systeemnaam van je pi> in. In mijn geval smb://pi4b

Vervolgens kan je de samba-gebruiker en het wachtwoord invullen. Je ziet nu de folders van de share in je files-app verschijnen, met alle mogelijkheden die je iPad biedt. Onder Windows of MacOS werkt het min of meer vergelijkbaar, alleen even zoeken waar de optie zit om met een externe server te verbinden.

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.