Lex van Almelo

Lex van Almelo is journalist en juridisch medewerker van Accountant/Accountant.nl.

Afbeelding Fraude

OM hanteert dubbelloops geweer bij verhullen van fraude

Het Openbaar Ministerie mag drie oud-partners van KPMG niet vervolgen wegens de verdenking van valsheid in geschrift en het verhullen van smeergeldbetalingen, zei de Rechtbank Midden-Nederland in april. Het OM heeft beroep aangetekend, maar weet nog niet of het dit appel doorzet. Het vindt in ieder geval wel dat ernstige overtredingen van accountants niet alleen moeten worden voorgelegd aan de tuchtrechter, maar ook aan de strafrechter.

x 6 Lex van Almelo
Afbeelding Fraude en corruptie

Mark Thompson, SFO: 'We kunnen niet alles zelf ontdekken'

Toen hij las over de Panama Papers kon Mark Thompson een glimlach niet onderdrukken. "I thought it was brilliant", zegt de coo van het Britse Serious Fraud Office (SFO). Sinds kort kan dat bureau ook bedrijven vervolgen die belastingontduiking faciliteren in het buitenland. Accountant.nl sprak Thompson in Brussel, na afloop van een Transparency International-bijeenkomst over corruptiebestrijding.

x 0 Lex van Almelo
Afbeelding Dag van de financial 2016

Exponential finance: financiële wereld verandert steeds sneller

Fintechs, financiële startups, gaan de functie overnemen van bestaande banken, die zich - voor zover zij de komende innovatieslag overleven - vooral richten op grote ondernemingen en vermogende particulieren. Wie zich niet aanpast aan de veranderingen is volgens de wetten van het digitale darwinisme tot uitsterven gedoemd. Dat was de boodschap van de achttiende Dag van de Financial, die gewijd was aan 'exponential finance'.

x 0 Lex van Almelo Marc Schweppe
Afbeelding Klachtencommissie NBA

Als je je niet goed bejegend voelt door de accountant…

Na het afscheid geen stukken afgeven of informatie verstrekken, niet adequaat reageren als de cliënt wijst op een fout in de aangifte, niet meewerken aan het beantwoorden van vragen van de Belastingdienst, terugkomen op mondelinge afspraken en de klacht van de cliënt niet netjes afhandelen. Daarover klagen cliënten het meest, zeggen voorzitter Ebo Roek en scheidend plaatsvervangend-voorzitter Hans van Ginkel van de Klachtencommissie NBA.

x 0 Lex van Almelo
Curatoren en bewindvoerders

Curatoren en bewindvoerders 'onder toezicht'

Uiterlijk 1 juli 2015 moeten alle curatoren, bewindvoerders en mentoren voor de kantonrechter een accountantsverklaring leveren bij hun jaarrekening en drie maanden later een accountantsrapport over de kwaliteit van hun bedrijfsvoering. Dankzij een protocol van de NBA is nu duidelijk hoe rapport en verklaring eruit moeten zien. Het levert accountants nieuw werk op, tegen bescheiden tarieven.

x 0 Lex van Almelo
Magazine

'Wta is window dressing'

Stop alle regels voor accountants in één wet, verbied de combinatie van controle en advies, stel tarieven vast voor de wettelijke controle, houd de oude tuchtrechter in ere en creëer een aparte toezichthouder voor accountants. Aldus oud-officier van Justitie Henk de Graaff in zijn proefschrift over de juridische positie van forensisch accountants. Hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer vindt dat De Graaff die voorstellen onvoldoende onderbouwd.

x 0 Lex van Almelo