Margreeth Kloppenburg

Margreeth Kloppenburg over een ander perspectief, waarmee je loskomt van je eigen vastomlijnde kaders.

Discussie Column

Rek de geest wat op

Een tijdje terug had ik het genoegen om kennis te maken met professor Atul K. Shah. Hij is auteur van een prachtig boekje, uitgegeven bij Routledge Focus met de titel Reinventing Accounting and Finance Education, for a caring, inclusive and sustainable planet. Ik heb het boekje al meerdere malen gelezen. Dat gaat soms zo met compacte inhoud, die ga je herkauwen. Shah beschrijft wat er volgens hem nodig is binnen finance-opleidingen om te komen tot een meer ethical, equal and sustainable world. Een inspirerende hoge lat, zo voor de Kerstdagen.

De aanpak die hij voorstelt, is een meer holistische, waarbij ethiek en deugden in de opleiding tot financial centraal komen te staan door het gehele curriculum heen. En dus niet, zoals je nu op verschillende plaatsen ziet ontstaan, ergens in een extra vak ondergebracht. Ook mooi: deze holistische benadering veronderstelt dat je vertrekt vanuit de bredere context, om van daaruit naar de meer specifieke inhoud te gaan. Van het geheel der dingen dus naar het onderwerp.

Het klinkt wellicht voor u te vaag, maar ik denk dat deze aanvliegroute uiteindelijk juist heel concreet is. Want door het vertrekpunt als het ware 'verderop' te leggen, raak je vermoedelijk eerder aan de reële problemen waar we als samenleving mee te maken hebben. Problemen die we niet kunnen negeren of wegwapperen door binnen te enge kaders van een vakgebied te blijven zoeken naar oplossingsroutes.

Shah is ook auteur van het boek Jainism and Ethical Finance, a timeless business model, dat ik na het gesprek met hem meteen bestelde. Het is geen verrassing dat de wijze waarop Shah naar de wereld kijkt zijn basis vindt in een levensbeschouwing. In zijn geval het Jainisme, dat al vele duizenden jaren oud is en ontstaan is in het noorden van India. Het mooie is dat veel van waar wij Westerlingen nu zo’n beetje opnieuw achter komen - duurzaam omgaan met de natuur in plaats van leegtrekken en een andere opvatting van bezit - al eeuwenlang tot hun fundamentele waarden behoren.

Voordat u denkt dat ik op een zendelingsmissie ben: het gaat mij om het effect van zo'n totaal ander perspectief, waarmee je even loskomt van je eigen vastomlijnde kaders. En je realiseert - heel troostrijk in deze dagen - dat veel vraagstukken al heel veel langer de mensheid bezighouden. En dat er ook in dit tijdsgewricht culturen zijn die daar op manieren mee omgaan die ons ook verder kunnen helpen. Uitzoomen helpt sowieso om weer wat milder en vrijer te worden in je denken.

Ik wens u goede dagen in weliswaar petit comité, maar met veel tijd dus voor bezinning en goede boeken. Rek de boel in het hoofd wat op met behulp van nieuwe invalshoeken. En dan maar weer moedig voorwaarts in 2021.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Margreeth Kloppenburg is adviseur voor professionals in onder andere de accountancy. Zij is auteur van 'Artikel 5, de beroepseer van de Accountant'.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.