Marc Schweppe

Een nieuw magazine op de mat waarin één woord helemaal niet valt, aldus hoofdredacteur Marc Schweppe.

Discussie Column

Een coronavrij magazine

Het FD van vrijdag 13 maart (oh ironie) toont over de hele voorpagina alleen een enorme witte pijl op een rode achtergrond, die naar beneden wijst. "AEX -10,75%", staat er te lezen. De grootste daling van de koersen op één dag sinds 1987. Ik ben niet zo van de aandelen, maar sinds ik wat dubbeltjes en kwartjes beleg via zo'n leuk appje (Peaks) keek ik soms tevreden naar een gestaag groeiend digitaal potje. Gisteren ging er in één dag een paar honderd euro af en in twee weken tijd al ongeveer een vijfde. Voorlopig maar even niet meer kijken, geduld.

Ondertussen gaan vrijwel alle berichten op de ANP-nieuwssite, die wij als redactie ook gebruiken, alleen nog maar over het coronavirus. We zetten ons collectief schrap, werken thuis (ik ook, als ik dit schrijf), zorgen voor een volle voorraadkast, hopen dat het snel overwaait en onze economie zulke klappen kan opvangen. In China lijkt het ergste voorbij, na twee maanden lock down. Maar vanuit Italië komen nog horrorberichten.

Magazine

Op deze zelfde dertiende maart ploft op uw deurmat ook de eerste editie van ons vernieuwde blad Accountant. 'NBA-magazine voor accountants en financials', staat er voortaan bovenaan te lezen. Het is een geheel coronavrije uitgave, want al is de frequentie met ingang van deze jaargang opgevoerd van vier naar zes keer per jaar, de productietijd is nog altijd zodanig dat onderwerpen langer vooraf worden gepland en uitgezet. Is het daarmee oud nieuws? Nee, zeker niet, want de visie van MCA-voorzitter Ada van der Veer op de ontwikkelingen in het accountantsberoep blijft onverminderd relevant. Net als de statements van de nieuwe Accountantskamer-voorzitter Sandra Schreuder.

Zes uitgaven per jaar, dat voelt als ingaan tegen de tijdsgeest. Maar papier blijft, is de overtuiging, en ons magazine wordt per editie wel wat dunner, maar hopelijk ook relevanter. Iets minder coffee table magazine, iets meer het blad van uw beroepsorganisatie. Met een snufje vaktechniek, tuchtrecht, in iedere editie een bijzondere accountant 'op de stoel', nieuw geslaagde jonge accountants in het zonnetje en ook het kort memoreren van een lid waarvan we helaas afscheid moesten nemen. Dat alles moet bijdragen aan de verbinding binnen het beroep. Het is de vertaling van signalen die we kregen tijdens een lezersonderzoek en tussendoor.

Wat gebleven is: de aandacht voor leesbaarheid, vormgeving en fotografie en een aantal rubrieken die worden gewaardeerd. Nieuw vanaf dit nummer zijn onder meer: jonge accountant Wendy Groot als vaste columniste, Arnout van Kempen die klooit met computers en aandacht voor de NBA DilemmApp. Dit keer over thuiswerken, erg actueel, al komt ook daar het woord corona niet langs. En Luc Quadackers belicht dit jaar in elke editie een moment uit de 125-jarige geschiedenis van het georganiseerd accountantsberoep in ons land.

De aparte uitgaven Trends in accountancy en het Accountancy Beloningsonderzoek komen vanaf deze jaargang te vervallen. Wat niet wil zeggen dat we niet meer over zulke zaken schrijven. Ook anders: geen tabletversie meer (daar was te weinig belangstelling voor), wel is telkens het hele magazine ook als pdf beschikbaar via onze website.

Website

De verbinding met die website Accountant.nl is in het blad wat meer zichtbaar. Ondertussen zijn we alweer twee maanden druk met de vernieuwde website. Gelukkig hebben we veel positieve reacties gekregen op de begin januari doorgevoerde wijzigingen, al vond een enkele lezer het jammer dat reageren op nieuwsberichten niet meer mogelijk is. Besloten is om wel weer een reactiemogelijkheid toe te voegen aan de 'ingezonden opinies' (onderaan op de discussiepagina en bij verschijnen ook op de homepage). Verder hebben we naast de vaste columnisten de mogelijkheid van een gastcolumnist ingezet: iemand die op ons verzoek zijn of haar visie deelt. Dat was overigens al voorzien bij de opzet van de nieuwe site.

Goed nieuws is dat het bezoek aan Accountant.nl hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat kan natuurlijk te maken hebben met de stroom nieuws rondom het beroep, zoals de rapporten van de MCA, CTA en de Inspectie SZW. Maar we zijn er blij mee en doen ons best om u te blijven informeren en betrekken. Ook als het niet over corona gaat. Alle goeds en blijf gezond, want in tijden van crisis bent u relevanter dan ooit.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.