Marc Schweppe

Terugblik op een jaar dat, naast alle aandacht voor corona, ook vernieuwing bracht voor de nieuws- en debatsite en het magazine van de NBA.

Discussie Column

Vakantiegeld, corona en his masters voice

Bij de start van een nieuw jaar - namens de redactie de beste wensen - is het altijd goed even terug te blikken op de inspanningen in de afgelopen 365 dagen. 2020 was een jaar dat we ons allemaal lang zullen heugen. "De Hema stiekem open. Maximaal drie gasten toegestaan met kerst. Juichen bij voetbalwedstrijden verboden". Correspondent-oprichter Rob Wijnberg somde recent in een column enkele krantenkoppen op, waarvan hij terecht stelde dat we ze eerder nooit hadden geloofd. "Alleen met de blessure van Arjen Robben was rekening gehouden."

2020 was voor het platform Accountant tegelijk een jaar van vernieuwing. Ons magazine verscheen in een nieuwe vorm en ook, tegen de tijdgeest in, frequenter dan voorheen. Het viel vervolgens niet altijd mee om het te produceren, in een jaar dat zoveel beperkingen kende. Rubrieken als 'Beëdigd' en 'Waarneming ter plaatse' vroegen om kunst en vliegwerk, door alle coronamaatregelen. Gelukkig kan een interview heel goed online, weten we inmiddels. En een fotograaf met een flinke lens kan makkelijk anderhalve meter afstand houden.

Ook deze website werd aan het begin van vorig jaar vernieuwd en op veel punten aangepast. We werken (weer) met vaste columnisten, tien in getal, die maandelijks van zich laten horen. De homepage is anders ingedeeld, de structuur van de artikelen aangepast en achter de schermen is ook veel vernieuwd. Ruim 4,8 miljoen pageviews kreeg de site in 2020, opnieuw flink veel meer (ruim acht procent) dan het jaar ervoor.

Natuurlijk is er ook door ons enorm veel over het coronavirus geschreven in het afgelopen jaar, in nieuwsberichten, columns en artikelen. Maar gelukkig ging het tussendoor ook nog over andere zaken, al was veel toch ook weer coronagerelateerd. Waar las u het meest over? Niets menselijks is accountants vreemd, zo blijkt telkens opnieuw: het bericht 'Vakantiegeld 2020 meevallertje voor bijna alle werknemers' werd meer dan negentigduizend keer bekeken en was daarmee veruit het bestgelezen bericht van het afgelopen jaar. In de top vijf 'Meest gelezen' ook twee artikelen over pensioenen. En het bericht over de ranglijst van dertig grootste accountantskantoren (eigenlijk nieuws van een collega-website) staat ook altijd in de top tien. Bij onze dossiers staat het coronadossier fier bovenaan, gevolgd door dat over Wirecard, de Duitse klucht die ons ook in het nieuwe jaar nog wel even zal bezighouden.

Accountant.nl is te braaf geworden, hoor ik wel eens terug. "Jullie spreken te veel his masters voice." Niet te ontkennen valt dat de site wat duidelijker de nieuws- en debatsite van de NBA is dan voorheen. Dat lees je in de subtitel 'NBA-platform voor accountants en financials', dat zie je aan het prominente oranje verwijsblok bovenaan de homepage, dat linkt naar de 'need-to-know-informatie' op nba.nl. Een bewuste keus, die wat meer zichtbare afzender. Wellicht berichten we in de optiek van sommige lezers soms iets te enthousiast over zaken waarmee de beroepsorganisatie zelf bezig is. "De bijna evangelische blijheid en vrolijkheid rondom #springlevend, versus de woeste, soms brute realiteit van het werkveld", schreef Pieter de Kok recent in zijn column, over de jubileumactiviteiten van de NBA.

Tegelijk blijkt uit zo'n bijdrage dat we nog steeds ruimte geven aan columnisten met een scherpe pen. Ook de ingezonden opinies zijn beslist niet altijd alleen maar lovend over wat de NBA wel of niet doet. En we schrijven nog steeds over kwesties waar sommige marktpartijen liever over zwijgen. Ik zie ook dat er binnen de beroepsorganisatie hard wordt gewerkt om het beroep vooruit te helpen en dat dat verder gaat dan alleen het dienen van de belangen van de grootste spelers in de markt. Denk aan het razendsnel opzetten van het NBA Helpt-programma, of de serie NOW-webinars waarmee meer leden werden bereikt dan ooit tevoren. Daar mogen we best trots op zijn. Daarom zette de jubileumeditie van ons magazine ook eens enkele medewerkers van de NBA zelf in de schijnwerpers.

Zaken kunnen altijd beter; ook bij de NBA, ook bij ons. Kritiek blijft welkom, mits opbouwend. Houd ons scherp. We doen ook in het komende jaar ons best om u te voorzien van relevante informatie en om ruimte te bieden aan (soms ook ongezouten) meningen. Uiteraard wel met inachtneming van onze spelregels voor het debat.

Ondertussen hoop ik vooral op een jaar waarin we elkaar ook weer eens gewoon een flinke knuffel mogen geven. Dat heeft een mens af en toe nodig. Op naar een fascinerend, vaccinerend, vakantievierend, vriendelijk, vrolijk en vredig 2021!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.