John Weerdenburg

Is waarneming een papieren tijger, of een serieuze oplossing voor als je niet in staat bent om te werken? John Weerdenburg ondervond het aan den lijve.

Discussie Column

Vijf voor twaalf

Beste collega, hoe gaat het met je? Kom je al een beetje op adem na de drukte dit jaar, of komt er maar geen eind aan? De combinatie van een krappe arbeidsmarkt én de piekbelasting in de kwartaalmaanden vraagt veel van ons. We hadden in oktober immers niet alleen de reguliere kwartaalaangiften btw, maar ook de jaarrekeningen 2020 én de afrekeningen van de NOW en TVL.

En nu… nog één keer knipperen met de ogen en er is weer een jaar voorbij, waarin we niet zijn toegekomen aan de dingen die we ons eind 2020 voornamen. Hoe kijk jij 2022 in, wat voor beeld heb je daarbij? Ben je pas net begonnen met je carrière, of bouw je al af? In welke fase je je ook bevindt: het leven zit altijd vol verrassingen en daar moet je op voorbereid zijn. Leuke verrassingen zijn welkom, maar ook ziekte, arbeidsongeschiktheid of zelfs overlijden kunnen zomaar je pad kruisen. Daarom is het essentieel dat waarneming goed geregeld is. Sommigen zien dit als een verplicht (administratief) nummertje - totdat het alle hens aan dek is, omdat key personnel tijdelijk of permanent wordt uitgeschakeld. Dat eerste heb ik zelf helaas aan den lijve ondervonden. Afgelopen mei kreeg ik de diagnose blaaskanker en ik kan je vertellen: mijn toekomstbeeld stond direct op de kop. Het voelde voor mij als 'vijf voor twaalf' en het luidde een zeer onzekere periode in, waarin ik me afvroeg of ik inderdaad wel alles goed geregeld had voor het geval dat…

Laten we het beest in de bek kijken. Hoe ziet u waarneming? Als een papieren tijger, of als een serieuze oplossing wanneer u niet in staat bent om te werken? Kies je voor de tijger, dan ben ik het hartgrondig met de NBA eens dat zij meer voorwaarden hebben gekoppeld aan waarneming. Er moet jaarlijks overleg plaatsvinden met de waarnemer. Maar waar gaat dat gesprek met hem of haar dan over; de wederzijdse hobby's, de (klein)kinderen? Of besteed je dan echt aandacht aan vaktechnische zaken?

De waarnemer moet op de hoogte zijn van een 'noodplan', waarin de organisatorische en persoonlijke zaken beschreven zijn, die in een noodsituatie van belang zijn. Denk aan kantoorspecifieke zaken, zoals het soort opdrachten dat je kantoor uitvoert, de wijze/mate van automatisering, beschikbaarheid van wachtwoorden, enz. Maar het gaat er ook om dat zaken formeel zijn geregeld bij belet of ontstentenis. Machtigingen, of zelfs een levenstestament, zijn daarbij essentieel. Je moet je klanten kunnen blijven bedienen, ook als jij even niet - of nooit meer - meedraait. Regel dat. En laat je collega's niet in wanhoop en chaos achter.   

Een onverwachte wending in je leven heeft vergaande gevolgen. Ik ben inmiddels geopereerd en heb op basis van de uitkomsten van de onderzoeken in het ziekenhuis weer perspectief. Collega's, onderschat het niet; ook bij jou kan het zomaar vijf voor twaalf zijn. En dan?

Wat vindt u van deze column?

Reageer

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.