Jeffrey Bekkerin

Hoe herken je een narcistische leider? En hoe maak je integriteitsrisico's bespreekbaar? Jeffrey Bekkerin las een belangwekkend artikel.

Discussie Column

Wees voorzichtig met narcistische leiders

Ditmaal deel ik een interessant artikel met jullie. Het gaat over een wetenschappelijk onderzoek waarin wordt aangetoond dat een narcistische leider een vernietigend effect heeft op de bedrijfscultuur, wat leidt tot integriteitsrisico's op alle lagen binnen de organisatie.

Het artikel kan helpen om integriteitsrisico's beter te herkennen en bespreekbaar te maken. Het gaat daarnaast over de bereidheid van narcistische leiders om accounting-informatie te manipuleren en hoe zij anderen de schuld geven als er iets misgaat.

Voorts wordt beschreven hoe je een narcistische leider kunt herkennen. Dat is helemaal niet zo makkelijk, omdat zijn of haar kenmerken veel gelijkenissen vertonen met wat 'goede' of 'transformational' leiders vinden. Beiden zijn bijvoorbeeld zelfverzekerd, motiverend en innovatief. "Pas dus op", is de boodschap van de onderzoekers. Laat je niet misleiden door de aanwezigheid van dergelijke kenmerken.

Ik ga niet herhalen wat de onderzoekers allemaal te berde brengen en beperk me tot het belichten van een interessant punt: ESG (Environmental, Social & Governance). Dat thema is een echte hype. Velen zijn ermee bezig, zo ook de narcistische leider. Deze zal het vooral te eigen bate gebruiken om zijn of haar reputatie te verbeteren, in plaats van om daadwerkelijk een meer duurzame maatschappij te creëren.

Voor accountantskantoren kan ESG-reporting in de nabije toekomst een nieuwe lucratieve inkomstenbron worden. De narcistische ceo zal niet nalaten om ten aanzien van dit onderwerp hulp van buitenaf – bijvoorbeeld van de accountant – in te schakelen.

Laat je echter niet zomaar verleiden om je diensten te verlenen. Vraag je altijd af waarom het zo belangrijk is voor hem of haar. Heb je hier te maken met een narcistische leider, die het voor de bühne doet, of met een transformational leider, die oprecht streeft naar verbetering op ESG-terrein?

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Jeffrey Bekkerin is als accountant in business werkzaam in de investment wereld, waar hij zich richt op financiële en operationele herstructurering van bedrijven, met als doel een wendbaar operationeel model en gezonde financieringsstructuur. Daarbij spelen ook digitalisering van bedrijfsprocessen en de integratie van ESG een belangrijke rol. Jeffrey schrijft als columnist over topics als wendbaarheid en corporate governance.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.