Nieuws

Vraagtekens bij integriteit kwart Europarlementariërs

Minstens 23 procent van de Europarlementariërs is betrokken bij een integriteitsincident. Nog eens tientallen parlementariërs vertoonden ‘onethisch gedrag’.

Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money. Opgeteld ging het om 253 schandalen bij 163 van de 704 leden van het Europees Parlement.

Van de Nederlandse in opspraak geraakte Europarlementariërs telt FtM er vijf: Annie Schreijer-Pierik (CDA), Marcel de Graaff (ex-PVV, nu FvD), Samira Rafaela (D66), Toine Manders (CDA) en Sophie in 't Veld (ex-D66, nu Volt).

Follow the Money initieerde het grensoverschrijdende onderzoek naar aanleiding van de omkoping met honderdduizenden euro’s in contanten van de Griekse sociaal-democratische Europarlementariër Eva Kaili, een van de vice-voorzitters het Parlement, door het Emiraat Qatar. Dat schandaal is als Qatar-gate bekend komen te staan.

Van afzetterij tot zwendelarij

Het nieuwsplatform onderzocht nieuwsberichten uit alle lidstaten waarin huidige Europarlementariërs werden genoemd. De schandalen betroffen integriteitsincidenten, variërend van omkoping, nepotisme, fraude, diefstal, belangenverstrengeling, misbruik van macht, middelen of informatie, verspilling en wangedrag in de privésfeer.

De incidenten werden meegerekend wanneer het incident een sanctie, veroordeling of berisping voor de parlementariër in kwestie ten gevolge had. Bepaalde ernstige gevallen en onomstotelijk vast te stellen gevallen zonder gevolgen zijn ook meegeteld. Politiek falen, budgetoverschrijdingen of gebroken verkiezingsbeloften zijn niet meegeteld.

Grijs gebied

Naast de integriteitsschandalen die bij bijna een kwart van de parlementariërs zijn vastgesteld, zijn tientallen Europarlementariërs betrokken geweest bij gevallen van schijnbaar onethisch gedrag, aldus FtM.

Deze gevallen, die niet zijn meegeteld als integriteitsincident, betreffen onder meer politici die familieleden inhuren als medewerkers. Ook zijn er gevallen van parlementariërs die bij het wetgevingsproces betrokken zijn, met gevolgen voor ondernemingen waarin zij aandelen bezaten.

Het Europees Parlement heeft na Qatargate beloofd de integriteitsregels aan te scherpen. Volgens critici is het Parlement laks met de toepassing en handhaving van de eigen ethische code.

Bron: Follow the Money  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.