John Weerdenburg

Personeelsgebrek is lastig voor kantoren. Vanwege het concrete gebrek aan handjes, maar ook omdat het tijd en energie opzuigt, die je als kantoor nodig hebt voor innovatie en groei. Maar er komt hulp uit onverwachte hoek: NOCLAR. Hiervoor neemt John Weerdenburg ons mee in een willekeurige week van ‘een’ mkb-accountant.

Discussie Column

NOCLAR helpt bij personeelstekort

Maandag: Voor een bestaande klant trek ik informatie na bij de Kamer van Koophandel. Tot mijn verbazing heeft hij zijn publicatiestukken van vorig jaar niet gedeponeerd. Als ik hem hierover benader, antwoordt hij gevat: "Zolang de KvK mij daar niet op aanspreekt, ben ik ook niet van plan om dat te doen." 

Dinsdag: Bij het opstellen van de TVL-afrekening van mijn klant stel ik vast dat deze een tegemoetkoming ontvangt van € 200.000. Ik betwijfelde al of corona de omzetdaling had veroorzaakt, maar nu deze onderneming tien keer het bedrag aan werkelijke vaste lasten ontvangt, is deze twijfel snel van tafel. Als ik dit met hem bespreek, reageert hij zo: "Volgens de SBI-code van de KvK heb ik recht op dit bedrag! Daarnaast is het ook nog onbelast." 

Woensdag: Ik check of mijn nieuwe klant zich voor de uiterlijke aanmelddatum (27 maart jl.) heeft aangemeld in het UBO-register. Dat is niet het geval. Op mijn verzoek om dit alsnog te doen, reageert hij stoïcijns. Hij weigert dit en komt ook niet met een goed onderbouwde argumentatie over de brug. 

Donderdag: Tijdens de bespreking van de jaarrekening 2021 blijkt dat de klant een supergoed jaar heeft gedraaid. We bespreken de flink opgelopen belastingschuld. Naar mijn mening had de ondernemer die prima kunnen betalen, zonder in betalingsproblemen te komen. Hij koos echter voor uitstel van belastingbetalingen. Inmiddels is zijn belastingschuld al € 200.000. De hierdoor vrijgekomen liquiditeiten wil hij gebruiken om een lening aan zijn bankier af te lossen. "Een betere en goedkopere financieringsvorm dan de Belastingdienst bestaat er niet - en de regeling zoals die nu is opgesteld, geeft me daartoe ook de ruimte", aldus de klant.  

Vrijdag: Ik blik terug op de voorbijgekomen situaties deze week. Wat moet ik hiermee? Toch maar even de NOCLAR erbij pakken, adviseerde een collega. Al lezend constateer ik dat ik alle stappen heb gezet, die NOCLAR voorschrijft. Als ik de NOCLAR en de VGBA (professioneel gedrag) nu eens letterlijk volg? Dan zal ik afscheid moeten nemen van deze klanten! Plotseling verschijnt er een kleine glimlach om mijn mond. Eureka, mijn capaciteitsprobleem lost dan vanzelf op!

Toch verdwijnt die glimlach als ik uitzoom. Dan zie ik een tandeloos systeem rond ondernemers. Met accountants in een 'politierol'; moraalridders, die met rechte rug moeten reageren op de effecten van veel te snel bedachte, grofmazige, kromme regelgeving. Al raakt de balans hier zoek, we doen het. Vanwege dat grote, maatschappelijke belang.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

John Weerdenburg AA is mede-oprichter van adviesorganisatie Auxilium Adviesgroep BV te Leusden.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.