Arnout van Kempen

Arnout van Kempen heeft alles wel gezegd wat hij te zeggen had over het accountantsberoep.

Discussie Column

Zeg maar niets meer…

Een van mijn favoriete foute liedjes in de auto is 'Zeg maar niets meer' van André Hazes. Een geweldige meezinger als je alleen zit en niemand hoort dat je echt niet kan zingen.
Verder niet zo relevant, maar ik had een titel nodig die een beetje past.

Mijn eerste publicatie die online beschikbaar is op deze site, werd geplaatst op 1 oktober 2004. In de daarop volgende ongeveer negentien jaar volgden 237 andere publicaties, de serie #klooienmetcomputers niet meegeteld. Ik schreef met name over kwaliteit, toezicht, innovatie, witwassen. Ik heb gepleit voor de invoering van een openbaar aanklager voor het accountantsberoep, voor het presenteren van de accountantskosten na de resultaatbepaling en nog zo wat zaken die betrekkelijk kansloos zijn. Daarnaast heb ik gereageerd op zaken die me opvielen in het beroep.

Ik schreef twee keer een 'in memoriam', een voor Brenda Westra en een voor Jan van de Gevel. Twee mensen wier overlijden me diep geraakt hebben.
Waar ik daar ruimte voor zag heb ik geprobeerd wat zijstapjes te maken en dwarsverbanden te leggen met cultuur en filosofie. Niet dat ik daarvan verstand heb, maar dat mag de pret niet drukken.

Bij mijn voorlaatste werkgevers, het NIVRA en de AFM, heb ik intensief kunnen bijdragen aan meningsvorming op verschillende terreinen, en aan wet- en regelgeving. Zo kan ik nog aardig wat invloed aanwijzen in de Wta, heb ik Berry Wammes ondersteund in een uiterst succesvolle campagne om de Wtra te behouden voor het gehele accountantsberoep en heb ik een volstrekt niet inhoudelijke bijdrage geleverd aan de aanvaarding van de VGC door de leden van het NIVRA.

Als zzp'er heb ik daarna nog zitting gehad in de Stuurgroep Toekomst Accountantsberoep, in de NBA-werkgroep Sterk Merk, mocht ik in 2015 invulling geven aan een deel van de Accountantsdag, schreef ik een hoofdstuk voor 'Artikel 5 - de beroepseer van de accountant'  en was ik voorzitter van de werkgroep AQI's voor de kwartiermakers.

Begint u al te denken: "We weten het wel, je hebt overal lopen toeteren, reuzeleuk hoor, maar hou nou maar op?"
Dat komt dan mooi uit, want zo denk ik er zelf ook over. Ik heb alles wel gezegd wat ik te zeggen heb over het prachtige accountantsberoep. Misschien komt er ooit nog eens een bijdrage, maar ik stop als regulier schrijver voor deze rubriek. Voor de komende jaren wil ik me vooral richten op het beroep van de compliance officer in de accountancy, op #klooienmetcomputers, maar vooral op mijn werk voor mijn huidige club, Baker Tilly. Niet dat u helemaal nooit meer iets van me gaat horen verder, maar grotendeels vind ik het echt mooi geweest.

Mocht ik in de afgelopen jaren iemand hebben beledigd, voor het hoofd gestoten of op een andere manier ontriefd, dan spijt me dat oprecht. Als iets van wat ik heb geschreven of gezegd ergens een bijdrage heeft geleverd aan het beroep, dan ben ik daar trots op en dankbaar.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Bakertilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Als 'The Casual Compliance Officer' schrijft hij voor de gelijknamige website. Hij is lid van de Commissie Financiële verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.