Pieter de Kok

De consolidatie in de accountancy zal nog wel even doorgaan, maar voor de langere termijn verwacht Pieter de Kok een deconsolidatieslag.

Discussie Column

Over tien jaar start de grote deconsolidatieslag

Ik krijg prachtige, in stijl opgemaakte presentaties in mijn mailbox, met ongevraagde biedingen op de winkel, dan wel ontvang ik spontane hulp om de winkel te verkopen. Allemaal zeer gewaardeerd. Tekenen bij het kruisje. Ons winkeltje is niet zo groot. Sterker nog, we zijn een boetiek van nog geen vijfendertig gedreven accountants (in opleiding) en dataliefhebbers.

Collega-kantoren, private equity (PE), de markt is er maar druk mee. Twee ontwikkelingen die naast elkaar lopen en soms gaan ze zelfs hand-in-hand. De uitgerolde PE-strategie is zo simpel, dat het bijna te mooi is om waar te zijn. Koop een kruiwagen vol (kleinere) kantoren, gooi er een Excel-sausje over, plak er een logo op en je hebt een 'groot kantoor'. Daar komt dan over een aantal jaren, althans dat is de verwachting, weer een multiplier overheen voor een sprankelende exit. De PE-clubs zitten er natuurlijk niet 'voor altijd' in.

Bij elk persbericht dat een collega-kantoor een ander collega-kantoor heeft overgenomen, rollen de tranen over mijn wangen (van het lachen), bij het lezen van deze (bijna allemaal dezelfde) berichten. Hoog Buurman & Buurman-gehalte. De bestuurders zijn allemaal van mening dat één plus één gelijk is aan vijf. Er wordt van alles opgelost, de schaarste in de arbeidsmarkt verdwijnt als sneeuw voor zon, betere visie en keuze in investeringen in technologie en de kwaliteit van dienstverlening gaat vooruit. Na het zoveelste gezellige 'we gaan het samen doen'-overleg (ik ken het), ga je natuurlijk ook echt in geloven in die rekenformule. Ik begrijp dat wel.

Waar sommigen zich minder en anderen zich juist weer heel duidelijk over uitspreken, is de vraag of de verschijning van private equity in een uitdagend accountantslandschap wel iets goeds is. Ik denk het niet. Ik zie PE goede dingen doen in sectoren (en bij mijn cliënten) waar ruimte is voor operationele en financiële optimalisatie, waar ruimte is voor marge- en winstmaximalisatie en het 'aan elkaar rijgen van kralen' ook echt kan werken.

In een sector die al jaren worstelt met een kwaliteitsvraagstuk, waar we moeite hebben jonge mensen te boeien en te binden, waar we een ongelofelijk lerend beroep moeten zijn en fouten moeten durven maken, daar is niet heel veel ruimte meer voor focus op rendement, marges en urenproductie.

Dat PE ook gaat 'investeren in technologie' zal ongetwijfeld, maar ik ken geen kantoor dat uit eigen middelen geen ruimte zou hebben om dit nu al te doen. Dat dit niet gebeurt heeft te maken met (andere) keuzes in de partnerkamer.

Ik geloof niet in PE, ik geloof ook niet in groter, grootst en extra groot. Het is goed dat er keuzes zijn, het is goed dat de big four er is, elke omvang heeft zijn voor- en nadelen. Ik heb een prachtige tijd gehad bij een big four, inclusief een geweldige tijd in onder andere de VS en het VK. Hou je van groot, dan is er nu voldoende keuze; hou je van kleiner, kleinst, ook daar (was) keuze.

Maar biased als ik nu ben, geloof ik zelf helemaal in small is the new beautiful. Ik geloof ook niet in Buurman & Buurman gezellig 'samen' dingen doen. De rekenformule gaat niet werken. Overal zie ik dat klein, flexibel, lokaal, beter werkt. Mijn favoriete restaurants zijn klein, mijn échte vriendenkring is klein, mijn favoriete hotel is klein, mijn fietsenwinkel is klein, de wijnwinkel is klein. Overal spat het ambacht en vakmanschap ervan af en dat is wat ons beroep ook zo mooi maakt: Het ambachtschap gekoppeld aan vakmanschap!

Een ander prachtig voorbeeld is De School waar mijn kinderen op zaten. Klein, veilig, met op maat onderwijs en aandacht voor kinderen. Een school met eigen filosofie, een eigen geluid en ook dat maakt je juist onderscheidend.

Er zijn zoveel mooie kleinere kantoren, allemaal met een eigen kleur, eigen DNA, een eigen geluid en focus op het ambacht.  Het zou doodzonde zijn als dit allemaal opgaat in de grijze massa, in de anonimiteit waar cliënten en werknemers een nummer zijn.

Ik weet het, de consolidatieslag zal nog wel even doorgaan. Een niet te stoppen fenomeen, zakken met geld gaan over en weer, maar over tien jaar voorspel ik een grote deconsolidatie. Dan komt het besef weer dat het 'zelf doen', samen met een kleiner team, in een kleinere omgeving, de beste optie is. Een omgeving waarin je je eigen koers vaart, zelf beslissingen neemt, wendbaar en flexibel bent. Dan zal ook duidelijk zijn dat de rekensom niet werkt.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

12 reacties

Ron Heinen

Pieter de Kok baseert zijn verwachting op drie argumenten:

1. De consolidatie leidt tot een verlies aan diversiteit en kwaliteit in de accountancysector;

2. De consolidatie leidt tot een verlies aan autonomie en ondernemerschap bij accountants;

3. De consolidatie leidt tot een verlies aan betrokkenheid en vertrouwen bij klanten [1].

Het zijn interessante argumenten, maar niet noodzakelijk waar of overtuigend.

Er kunnen ook tegenargumenten worden gegeven, zoals:

1. De consolidatie leidt tot een toename van professionaliteit en efficiëntie in de accountancysector;

2. De consolidatie leidt tot een toename van samenwerking en innovatie bij accountants;

3. De consolidatie leidt tot een toename van transparantie en reputatie bij klanten.

Het is niet zeker of een deconsolidatieslag zal plaatsvinden en hoe deze zal gebeuren.

Het hangt af van veel factoren, zoals marktomstandigheden, klantbehoeften, regelgeving en strategische keuzes van accountantskantoren.

Referenties:

[1] https://www.accountant.nl/nieuws/2022/10/consolidatieslag-accountantskantoren-versnelt/

Ron Heinen

Volgens GPT4 is Pieter de Kok een vooruitstrevende en creatieve persoon.

Ronald Bobbe

Ha Pieter,
Ik begrijp per saldo ook de interesse van PE in de accountancysector niet.
Ik heb als Corporate Finance specialist (en RA, nog steeds, ex-BDO en ondanks de dramatische PE onzin) bijna dagelijks met PE partijen te maken. In veel verschillende bedrijven en markten.
Wat ik wel begrijp:
- er is bij veel kleine en middelgrote kantoren een opvolgingsprobleem;
- dus idd veel consolidatie;
- er wordt (als het goed is, en er niet met OHW wordt gerotzooid zoals bij Accon AVM) een redelijk tot goed rendement gemaakt, maar niet spectaculair (EBITDA marge < 20% omzet);
- geld van PE moet aan het werk, en dit is (net als bijv. tandartsen) een sector waar geen zeer hoge multiples worden betaald (1x de omzet was vroeger een vuistregel, maar wordt nu niet geboden, en dus is de multiple op EBITDA niet heel hoog).

Wat ik echter NIET begrijp:
- de eindmarkt groeit niet bijzonder hard (gaat niet over de kop zoals bijv. software of electrische bussen);
- er is geen ruimte voor financial engineering of een superdividend (goodwill verplichtingen en bankconvenanten);
- en vooral: wat is de exit ???
Gaat bijv. Deloitte over 8 jaar De Jong & Laan kopen van Waterland??? Ik denk het niet.
Gaat EY de combi HLBWitloxvdBoomen (of hoe ze tegenwoordig ook moge heten) met Koenen & Co kopen van Avedon??? Ik denk het niet.

De AFM bekijkt de ontwikkelingen ook met bovengemiddelde belangstelling.
Ik denk dat dit uiteindelijk geen goede ontwikkeling is.

Marcel Koestering

Helemaal mee eens Pieter. Prima column. Ik denk niet in beter of minder goed maar constateer een ander criterium nl anders. Beide zienswijzen zijn derhalve valide.

Bas van Roozendael

Kijk wat er met accon is gebeurd, niets meer van over.
Flynth is ook zo’n onsamenhangend kantoor.

Pieter de Kok

Dank zover voor de reacties.

Ik begrijp best dat als je net je kantoor aan PE hebt overgedragen, je niet direct enthousiast bent over mijn verhaal. Heb ik ook respect voor.

Dat er geen voldoende argumenten terug te lezen staan, zou ik zeggen, lees het nog eens, volgens mij raak ik de kern.

Het argument van geen ruimte om te investeren in technologie of innovatie herken ik niet. Ik ken tientallen kleinere kantoren die het wel kunnen. Het is meer een kwestie van visie, juiste keuzes maken en vooral vasthoudendheid.

Hiernaast denk ik niet dat onze sector technologisch achterloopt. Op wie en wat? We hebben een relatief eenvoudige (maatschappelijke) taak (zowel in audit als in samenstel als in andere dienstverlening) en we hebben geen technologie nodig om naar Mars te vliegen.

Er is heel veel (doorontwikkelde) technologie beschikbaar, betaalbaar en er zijn heel veel partijen in de markt om te ondersteunen.

Als je door de #fintech en #AI hypes (containerbegrip) heen kijkt, zoveel bijzondere technologie hebben we niet nodig om topdienstverlening te leveren.

Natuurlijk, nieuwsgerieg als we zijn, zoeken we problemen om met nieuwe #AI technologie op te willen lossen....ik zie alleen nog niet de problemen.

Bottom line, in mijn beleving is geen PE nodig om te investeren in technologie, niet om een achterstand in te halen. Wil je gewoon een overdrachtsprobleem oplossen en een andere partij je winkel laten overnemen. Prima oplossing.

Pascale Petiet

Laten we ook de supermarkten weer afschaffen want de lokale slager was veel gezelliger. Buurman en Buurman was ook uit de jaren 80. Die vooruitgang ook, vroeger was alles beter. Naast het sarcasme lees ik niet veel echte argumenten.
Helaas hebben kleine bedrijven geen tijd of geld voor grote innovatie projecten, een van de redenen waarom accountancy nog achterloopt op technische mogelijkheden. Het argument over persoonlijk contact zit hem meer in klantvriendelijkheid en communicatie dan in de grootte van het bedrijf.

esther van grunsven

Prachtig Pieter! Een heldere nuchtere kijk waar we behoefte aan hebben. Goede groet, Esther

Fouk Tsang

Pieter, weer herkenbaar wat je schrijft. Maar toch een paar maren. Er is een theorie dat iedere industrie meerdere consolidatiegolven ondergaat. Tijdens een van de golven (of meerdere kleine golven) zijn de Big4 ontstaan. Het lijkt erop dat er weer een consolidatiegolf gaande is, nu in de middenmarkt van de accountancy. Dat speelt niet alleen nationaal maar ook internationaal. In de VS zijn er dagelijks meerdere kantoren die er fuseren en vragen bestuursvoorzitters gewoon in het openbaar om overgenomen te worden. Nu is de accountancymarkt in de VS nog gefragmenteerder dan in Nederland.  Een van de aanjagers achter deze consolidatieslag is de komst van Private Equity die de accountancymarkt hebben ontdekt als nieuwe cashcow voor hun portefeuille. Ik heb het al eerder geroepen, mijn hoogleraar op Harvard zei:" de komst van private equity is geen compliment voor het zittende management". Immers PE komt alleen als ze denken dat er meer rendement te behalen is, en terecht dat gaat altijd ten koste van iets. 
Daarom ben ik gewoon blij met onze medewerkersparticipatie, misschien wel het tegenovergestelde van Private Equity. Het eigen vermogen wordt bij ons gewoon gevormd door onze eigen mensen.

Tegelijkertijd merk ik ook dat veel kantoren worstelen met de vraagstukken van deze tijd: de krapte op de arbeidmarkt, de uitdagingen van technologie en de kwaliteitsslag. Met enige omvang is dat niet het probleem van de partners, maar ben je in staat om goede specialisten op deze gebieden in dienst te nemen. Dat is en blijft altijd een tafel laken servet discussie. Wat mij betreft, is er ruimte voor kantoren met verschillende omvangen met verschillende karakteristieken. Big4, middelgroot en klein.

En deconsolidatie gaat inderdaad gebeuren, niet over 10 jaar, maar veel eerder. De mislukte opsplitsing van EY was daar de voorbode van. Binnenkort zullen we denk ik dat proces bij een ander kantoor gaan zien. 

Diana Clement

Uit mijn hart gegrepen!

Zoals altijd weer een heldere analyse, dank Pieter! Dit is wat we nodig hebben in de sector

Marcel Pheijffer

Hear, hear!!!

Ron Heinen

De cyclus van consolidatie / deconsolidatie, zie bijvoorbeeld

https://hbr.org/2002/12/the-consolidation-curve

komt in vele sectoren voor, ook bij accountancy kantoren.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.