Arjan Brouwer

Is het mogelijk of wenselijk je in iedere rol anders voor te doen en van kleur te veranderen, afhankelijk van de situatie? Arjan Brouwer meent van niet.

Discussie Column

Just me, myself and I

Als ik dit schrijf is het bijna kerst en staat één van de hoogtepunten van het jaar voor de deur: de Top 2000. Lekker een week lang Radio 2 aan in huis en in de auto, om zo min mogelijk te missen van de muziek en de verhalen over die muziek. Met af en toe een onderbreking voor de Top 2000 a gogo op televisie.

Dit jaar heb ik natuurlijk weer gestemd om mijn favorieten zo hoog mogelijk in de lijst te krijgen. Variërend van oude helden als Bob Dylan, Otis Redding, The Rolling Stones en Fleetwood Mac, tot de muziek van bands als Pearl Jam, Smashing Pumpkins en Nirvana waar ik in mijn jeugd door gegrepen ben. En natuurlijk pareltjes als Into my arms, Iron Sky, Another love en Cold little Heart.

Tijdens het stemmen moest ik ook denken aan het nummer Just me, myself and I van De La Soul. Niet omdat het kans maakte in mijn lijst te komen. Het kwam door een vraag die werd gesteld naar aanleiding van mijn vorige column. Een column die ging over verbinding, waar de reacties bij de column en op LinkedIn de oproep tot meer trots en verbinding soms onderschreven en soms juist illustratief waren voor het punt dat het best wat meer verbindend mag. De vraag die werd gesteld, was vanuit welke rol ik mijn column had geschreven. Een intrigerende vraag, die suggereert dat mensen afhankelijk van hun rol een andere mening hebben of uiten.

Natuurlijk is het zo dat iemands rollen en ervaringen bijdragen aan zijn of haar ontwikkeling en inzichten. Je wordt een veelzijdiger mens door meerdere perspectieven te ervaren en te zien. In mijn geval draagt mijn praktijkervaring bij aan het onderwijs dat ik geef, net zoals mijn onderzoeksactiviteiten dat doen. Tegelijkertijd neem ik onderzoeksresultaten van eigen of ander onderzoek mee naar de praktijk. Of naar een aantal commissies waarvan ik lid ben en naar mijn rol als Raad bij de Ondernemingskamer. Een rol waarin ik in veel gevallen ervaar dat er twee kanten zitten aan een verhaal en je niet te snel een oordeel moet vormen op basis van een uiteenzetting door één partij. En naast alle professionele rollen ben ik echtgenoot en vader. Een 'rol' die je ook op allerlei manieren vormt.

Is het mogelijk of wenselijk je in iedere rol anders voor te doen en als kameleon van kleur te veranderen, afhankelijk van de situatie? Ik ben er van overtuigd dat dat niet zo is. Alle rollen en ervaringen dragen iets bij en dat alles vormt je uiteindelijk tot één persoon en professional. Ik sluit daarbij niet uit dat de combinatie van rollen en perspectieven leidt tot een bepaalde nuance in oordeelsvorming die niet iedereen aanspreekt. Maar ach, it's just me, myself and I.

Het nummer van De La Soul gaat over jezelf (kunnen) zijn en je niet in een hokje laten stoppen. Hoewel het nummer me nooit bovenmatig aangesproken heeft, doet de boodschap dat wel. Ook in de accountancy is dat een belangrijke boodschap. Het beroep wordt steeds diverser; in steeds meer teams werken mensen met verschillende achtergronden, expertises en inzichten samen en je ziet meer diversiteit in onderzoeksobjecten en organisatievormen.

Deze diversiteit kan bijdragen aan het realiseren van kwaliteit, maar dan moeten we die diversiteit wel omarmen en niet proberen iedereen in dezelfde mal te drukken. Dat gaat van instroom- en opleidingseisen, verwachtingen die we van elkaar hebben tot het goed luisteren naar en waarderen van elkaars inbreng. Daarnaast gun ik iedereen dat hij of zij zichzelf kan zijn en zijn persoonlijke normen en waarden iedere dag mee kan nemen naar zijn of haar werk. Natuurlijk hebben we te maken met professionele en vaktechnische normen waaraan iedereen zich moet houden. Maar het idee dat iemand binnen het accountantskantoor een ander persoon moet zijn dan thuis of in een andere rol, maakt me bijzonder oncomfortabel.

Dit jaar niet opgenomen in mijn lijst, maar misschien volgend jaar: Remind me that we're always evolving; Nothing's ever black and white; So it's you and I, and it's all; multicolor, multicolor; I see all the colors in you.

Voor nu gaat mijn laptop dicht en de Top 2000 aan. Ik wens jullie fijne feestdagen en een heel mooi en kleurrijk 2025!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Arjan Brouwer is partner bij PwC en hoogleraar externe verslaggeving aan de VU Amsterdam.

7 reacties

Ron Heinen

@Alexander Vissers

Als aanvulling op mijn eerdere reactie "In de huidige wereld wordt het gedrag van mensen niet alleen door juridische wetten en geld bepaald." kun je bijvoorbeeld ook de documantaire reeks "The Mind of the Universe" bekijken op

https://npo.nl/start/serie/the-mind-of-the-universe

In elke aflevering staat een typisch menselijk karaktereigenschap centraal: de schepper, de veroveraar, de maker, de verkenner, de illusionist, de dromer, de zoeker, de speler, de denker en de verbinder.

Ron Heinen

@Alexander Vissers

Je schrijft: "Columns en opiniebijdragen met meningen die volkomen irrelevant zijn en doorgaans het positieve recht negeren. Van onbegrijpelijke off-topic reacties van Ron Heinen voorzien. "

Alleen vanuit het accountancy of juridische perspectief bepaalde problemen bekijken is vaak te beperkt.

Ook andere wetenschapsdisciplines dienen meegenomen te worden om bepaalde situaties te duiden.

De huidige wetenschappelijke kijk op de wereld en problemen is multi-disciplinair: Alle wetenschappelijke takken van sport worden meegenomen om het probleem te duiden. Een simpele inleidende uitleg hiervan kun je vinden op:

https://photos.app.goo.gl/fy1rHpHSufG3aAnbA

Onder de plaatjes kun je referenties vinden, inclusief videolectures.

Het kwalificeren als onbegrijpelijk en offtopic mag natuurlijk.

Daarmee zeg je ook iets over jouw kijk op en begrip van bepaalde problemen en situaties.

In de huidige wereld wordt het gedrag van mensen niet alleen door juridische wetten en geld bepaald.

Alexander Vissers

Nogmaals beste Arjan Brouwer, ten eerste respect voor het feit dat je de enige actieve Big-four partner bent die ooit publiceert op dit forum. Niet alleen publiceren de Big-four partners (en medewerkers) niet op dit forum, ze geven evenmin commentaar. En aangezien zij degenen zijn die met de volle complexiteit van het beroep te maken hebben en de ontwikkeling van het beroep sinds 1995 bepaald hebben geeft dat wel aan hoe weinig waarde de discussies op dit forum hebben. Columns en opiniebijdragen met meningen die volkomen irrelevant zijn en doorgaans het positieve recht negeren. Van onbegrijpelijke off-topic reacties van Ron Heinen voorzien. Wil een discussie op dit forum enige zin hebben dan zou de auteur, binnen de mogelijkheden, inhoudelijk moeten repliceren op de commentaren, en dat gebeurt niet, ook niet door u, dus daar heeft Marcel Pheijffer wel een punt. Ook de artikelen geplaatst onder "vaktechniek" voldoen veelal (met uitzondering van de bijdragen van den Hollander) niet aan de daaraan te stellen eisen en ook daar ontbreekt de repliek. De voorzitter reageert nooit op kritiek op zijn verwarrende teksten. En verder een ongebreidelde stroom kritiek op accountants en accountantskantoren en accountantsorganisaties. Het zou goed zijn wanneer de NBA ophield altijd zichzelf te blijven en eindelijk dat zou worden wat de wetgever bepaald heeft en alle wettelijke taken naar behoren conform de algemene beginselen van behoorlijk bestuur vervult en verder ophoudt zich met andermans zaken te bemoeien.

Ron Heinen

Om de rol van AI-machine GPT4 te testen zijn de 25 dillema's uit 2023, zie

https://www.accountant.nl/nieuws/2023/7/nba-onderzoekt-gebruik-dilemma-app/

voorgelegt aan GPT4. De resultaten zijn naar de redactie gestuurd.

Scores:

Persoonlijk: 20
Organsatie: 15
Maatschappelijk: 25

Dus de rol van GPT4 is M-P-O, de belangenbehartiger.

Alexander Vissers

Beste Arjan Brouwer, je schrijft dat de commentaren bij je vorige column illustratief waren voor de oproep dat er meer verbinding mag zijn. Deze stelling kan ik niet onderschrijven. En moet vooral meer respect voor het recht bestaan. Als er een rode draad is in de geschiedenis van het accountantsberoep in Nederland en de wet- en regelgeving dan is het wel dat het recht in de drassige polder van verbinding zoeken en polderen tot aan de kruin is weggezakt. Zoals de Hen Berendsen en Schoonderbeek het schrijven over de wetten van 1992: nadat een ultieme laatste poging van de minister het EU recht om te zetten was mislukt kwam er een convenant tussen de beroepsorganisaties met twee initiatiefwetsontwerpen. .
Dan over de vraag naar hoedanigheid: altijd jezelf zijn is een grote luxe die je je doorgaans niet kunt veroorloven. Wanneer je lid bent van een commissie, maatschap of andere vereniging van personen spreek je veelal ook namens die vereniging en daar worden standpunten bij meerderheid van stemmen bepaald. De loyaliteit vereist dat je die standpunten dan ook uitdraagt, de vraag van @Marcel Pheiffer naar de hoedanigheid was daarom zo vreemd nog niet. In het accountantsberoep is de afgelopen 40 jaar met name iedereen zichzelf gebleven in het opofferen van alles, inclusief het recht en rede aan de drang tot titelbehoud en erkenning

Marcel Pheijffer

Wat een eer: een hele column als reactie op een simpele vraag.

Ik vrees echter dat de vraag door Arjan niet goed is begrepen. Of kies je bewust voor een ontwijkend antwoord?

Want een professioneel-kritische accountant weet dat verbinding alleen tot stand kan komen, als je ook duidelijk bent over zaken die niet goed gaan.

Want een hoogleraar hoort ook oog te hebben voor zaken die niet goed gaan en beter moeten.

Want de penvoerder van de commissie waarnaar ik verwees durfde dat deels en benoemde zaken die beter moesten.

Want - daarentegen - de partners van accountantsorganisaties mijden de lastige discussies te vaak, spelen woordspelletjes als het ze uitkomt, wijzen vooral op positieve zaken en nemen geen verantwoordelijkheid voor lastige dossiers of doen dat slechts na voldoende druk van buitenaf.

Verbinding krijg je pas als je open en eerlijk discussies aangaat. Anders is het - zoals ik bij mijn vraag al aangaf - al gauw het verzanden in vriendelijk gebabbel met fluwelen handschoentjes.

Anyhow: op naar een mooi, gezond en gelukkig 2025 voor iedereen! Dat het bovendien een positief en goed accountantsjaar moge worden!

Arnout van Kempen

Je bent een mooi mens in iedere rol. Alleen nog wat werken aan je muzieksmaak misschien :)

Fijne feestdagen!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.