Marjan Heemskerk kreeg veel reacties na een LinkedIn-bericht met de vraag: Kun je als accountant in een dure auto komen voorrijden bij de klant?
Discussie ColumnEen accountant in een Ferrari, kan dat?
Op social media plaatste ik recent een bericht dat nogal wat stof deed opwaaien. Ik was namelijk benieuwd naar ieders mening over het onderwerp 'accountants en auto's'. Nou, dat heb ik geweten. Het bericht had een bereik van ruim 85.000 kijkers. En ik kreeg meer dan duizend reacties binnen via de verschillende platforms.
Aanleiding voor dit bericht was dat ik een tijdje geleden ook een berichtje plaatste, waarin ik bij een mooie rode Ferrari 812 stond. Gewoon als leuke foto, zonder bijbedoelingen. Daarop kreeg ik onder andere de volgende reactie: "Als je boekhouder zo'n auto rijdt, weet je dat je even verder moet kijken." Waar dan weer door iemand anders op werd gereageerd: "Of die weet hoe je zo weinig mogelijk belastinggeld wegbrengt."
Reden voor mij om dit eens wat breder uit te vragen. Hoe denkt men hierover? Kun je als accountant in een dure auto voor komen rijden bij de klant?
De auto en de factuur
Alhoewel de overgrote meerderheid geen enkel probleem had met een accountant in een dure auto, waren er ook reacties van mensen die een verband zagen tussen de auto die werd gereden en de factuur die ze ontvingen. Een enkeling zou de fee en het uurtarief ter sprake brengen bij de eerstvolgende bespreking met de accountant. Omdat men toch het gevoel had als klant voor die dure auto te hebben betaald.
Eén persoon zou zelfs per direct de samenwerking stopzetten. Niet zozeer vanwege de prijs van de auto, maar vanwege de hoge CO2-uitstoot ervan. Er kwamen ook wat vermakelijke anekdotes uit het verleden voorbij. Accountants die bijvoorbeeld een peperdure Mercedes hadden, maar toch maar in een Opel naar de klant gingen.
'Geniet ervan'
De overgrote meerderheid echter, zo'n 85 procent op basis van een poll die ik had uitgezet, vond het geen enkel probleem als hun accountant in zo'n auto aan kwam rijden. De algehele consensus onder deze voorstanders was dat je er hard voor hebt gewerkt en dat je zelf mag beslissen waaraan je je geld uitgeeft. Dat je je vooral niet moet laten beïnvloeden door wat 'men' ervan denkt en je eigen ding moet kunnen doen. "Geniet er lekker van", was dan ook het algemene devies.
Ik behoor zelf ook tot deze laatste groep. Geef je geld uit waaraan je dat wilt uitgeven. Een auto kan voor iemand een hobby zijn en iedereen mag wat mij betreft doen wat hij/ zij wil. Bovendien: Een auto kan ook een vorm van expressie zijn. Net zoals met kleding bijvoorbeeld.
Hoe saai zou de wereld er ook uitzien als iedereen in dezelfde witte Tesla rijdt? Of als alle accountants in hetzelfde grijze pak naar de klant gaan?
Tenslotte denk ik dat een dergelijke auto een mooie ijsbreker is. De een heeft er niets mee, maar er zijn ook genoeg mensen die het wel interessant vinden. En dan heb je een mooi startpunt voor een leuk gesprek.
Effect
Ik zou hierbij nog wel een kleine kanttekening willen maken: Ben je wel bewust van het effect dat je hebt op je omgeving. Je kunt niet verwachten in zo’n auto te rijden zonder dat mensen er iets van zeggen. Nu zal het merendeel mogelijk positief zijn, maar calculeer wel in dat er ook mensen zijn die hier minder positief tegenover staan.
Maar om aan te sluiten bij de meerderheid in deze discussie: Laat je niet weerhouden als je, ook als accountant, in zo'n auto wilt rijden. Geniet ervan. Je hebt er hard voor gewerkt.
Wat vindt u van deze column?
ReageerGerelateerd

Leaserijder kiest graag voor een grijze auto
Nederlanders rijden tegenwoordig veelal in grijze en zwarte auto’s. Dat komt vooral door een sterke voorkeur van zakelijke rijders en leasemaatschappijen voor auto's...

FTM: Chinese autobouwer BYD heeft financiën niet op orde
De Chinese autofabrikant BYD (Build Your Dreams), waarvan het Europese hoofdkantoor in Schiedam is gevestigd, loopt jaren achter met het publiceren van gecontroleerde...

Verkoop nieuwe personenauto's in EU sterk gedaald
De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in juni sterk teruggevallen. In totaal werden ruim 1 miljoen auto's op kenteken gezet, 7,3 procent minder...

Leasebedrijf: tweeduizend leaserijders geraakt door bijtellingsfout
Enkele duizenden leaserijders hebben mogelijk te veel bijtelling betaald voor het zakelijk leasen van hun elektrische auto in 2020. Dat kwam omdat ze die auto te...

Ruim 9 miljoen auto's in Nederland: meer elektrisch, minder diesel
Het Nederlandse wagenpark bestaat inmiddels uit meer dan 9 miljoen auto's. Steeds meer auto's zijn elektrisch, terwijl de diesel op zijn retour is.