Pieter de Kok

Vanuit het accountantsberoep is er veel aandacht voor duurzaamheid (ESG) en het werk dat dit met zich meebrengt. Maar wanneer en hoe gaan we ESG-doelstellingen echt meten, vraagt Pieter de Kok zich af.

Discussie Column

ESG Analytics: Wanneer gaan we nu echt beginnen?

We zijn nu zo beetje twee jaar onderweg met de ESG-transitie. Na een groot aantal oriëntatie- en brainstormsessies zijn we nu (echt) gestart. De nieuwe EU-ESG-standaarden zijn bestudeerd, hele volksstammen aan nieuwe ESG-goeroes zijn opgestaan en de eerste fase is uiteindelijk aangebroken. 

Ik ben écht onder de indruk van hoe een (in mijn ogen) toch al overspannen accountancymarkt het lukt om zoveel mensen dolenthousiast te krijgen voor ESG. Er wordt een hele ESG-assurance-etage bovenop een niet al te stevig 'normaal' assurance-fundament gebouwd. Best knap dat we dit thema zo kort na de energieslurpende NOW-projecten alweer zo liefdevol omarmen. Gebrek aan ondernemerschap en flexibiliteit kan je de sector niet verwijten.

Terug naar die fase waarin we as we speak zitten. Deze fase is gericht op het in het kaart brengen van materiële thema's, de daaraan gekoppelde realistische ESG-doelstellingen en het bepalen van de dubbele materialiteit, waarbij per relevant onderwerp rekening moet worden gehouden met de kwalitatieve en kwantitatieve factoren.

Dit zijn de bredere ambities rondom de omgeving (environment) waarin de onderneming opereert, het sociale speelveld waarin keuzes moeten worden gemaakt en de afwegingen van good governance om de omgeving en sociale ambities te monitoren.

De eerste templates en memoranda, ofwel prachtige ESG-vastleggingen, zijn afgerond door ESG-teamleden bij organisaties die (al) zijn gestart met de benodigde voorbereidingen op de aanstaande ESG-transitie.

De ambities zijn besproken met een brede groep stakeholders en vanuit verschillende invalshoeken beschouwd. Er wordt gewikt en gewogen, wat is reëel en welke risico's zijn er dat ESG-doelstellingen niet worden gehaald?

Nu dit creatieve proces langzaam tot afronding komt, vraag ik mij wel af: wanneer en hoe gaan we de geformuleerde ESG-doelstellingen daadwerkelijk meten? 

Tot nu toe lijkt veel van de benodigde data verstopt te zitten in de spelonken van Excel-sheets die bij enthousiaste controllers, business managers en uiteraard interne ESG-specialisten lokaal op laptops draaien. De interne controle rondom de betrouwbaarheid van deze data is nog, zeg ik het positief, in ontwikkeling. Het is nu vooral nog prikken in datasets en ambities vertalen naar data-variabelen en daar proberen groene chocolade van te maken.

Voor mij is ESG Analytics de stap van dromen over oprechte ESG-ambities naar diepgaande, ongoing analyse van behaalde prestaties ten opzichte van doelstellingen, inclusief analyse van afwijkingen naar oorzaak. Ofwel de stap naar maximale transparantie, op basis van betrouwbare data. Een beetje dezelfde setting zoals we twintig jaar geleden naar het vraagstuk data driven business monitoring of auditing keken. Wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon. Ander thema, exact dezelfde uitdagingen.

Een verschil: om in 2025 iets van positieve assurance, hoewel limited, af te gaan geven, moet het tempo van data ontsluiten, valideren en beoordelen wel iets omhoog, anders gaan we de strakke EU-deadlines niet halen vrees ik.

We hebben als sector de afgelopen twee jaar fors geïnvesteerd in ESG-kennis. Meerdere kantoren zijn ook lid geworden van een heus ESG-platform met inmiddels een grote groep collega-accountantsorganisaties. Mijn club ook. Dat was een duurzame keuze, gericht op maximale kennisdeling en wellicht wat data cross-dienstverlening naar andere kantoren.

Voorlopig is het echter nog heel stil rondom ESG Analytics, zowel rondom onze 'eigen' transities met onze cliënten als vanuit het platform. Ik ga ervan uit dat het datafeest straks losbarst en we onze data-analisten het eelt op hun groene scripting en analyse vingers kunnen laten tikken…

U leest het, enige terughoudendheid. Ofwel: Wanneer gaan we nu écht beginnen met ESG Analytics?

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

10 reacties

Fouk Tsang

Stijn, ik begrijp je pessimisme en de complexiteit die je schetst. Je hebt gelijk dat het geen gemakkelijke opgave is, maar als we dat fundament, hoe moeilijk ook, niet leggen, bouwen we onze audits echt op drijfzand.

Als accountants benadrukken we altijd dat we niet kunnen toetsen zonder een heldere norm. We moeten echter inzien dat we in deze complexe wereld ook niet kunnen toetsen zonder robuuste informatiesystemen. Er is binnen ons beroep veel te weinig aandacht voor AO/IB (lees: ICT), en als we dat niet oplossen, kunnen we de CSRD-taak echt niet aan.

Wat betreft de multi-interpretabiliteit: het valt best mee. Juist informatiesystemen zullen ons dwingen om deze elementen te normaliseren, zodat we er een uitspraak over kunnen doen. Dit proces van standaardisatie en normalisatie is essentieel om vergelijkbare en betrouwbare data te genereren.

Je vergelijking met de uitdagingen rondom financiële verslaggeving is terecht, maar vergeet niet dat we daar ook enorme vooruitgang hebben geboekt. CSRD en ESG-rapportage staan nog in de kinderschoenen. Met tijd, ervaring en de juiste focus op robuuste systemen kunnen we ook hier significante vooruitgang boeken.

Het is inderdaad een uitdaging, maar geen onmogelijke. Door te investeren in sterke informatiesystemen en duidelijke standaarden, kunnen we de betrouwbaarheid en vergelijkbaarheid van ESG-data verbeteren. Dit is geen luxe, maar een noodzaak voor betekenisvolle audits en analyses in de toekomst.​​​​​​​​​​​​​​​​

Ron Heinen

Als voorbeeld bij mijn eerste reactie op deze column dat er andere maatregelen nodig zijn kan de recente cijfers van shell bekijken op:

https://www.shell.com/investors/results-and-reporting/quarterly-results/latest-results/_jcr_content/root/main/section/simple/call_to_action_copy_/links/item1.stream/1722473589922/71413c6e047d46eccf36956e045d2a6b01770bca/q2-2024-qra-document.pdf

Extreem hoge winsten maar de investeringen in duurzame energie voorziening afbouwen.

Shell is heel goed op de hoogte van het feit dat de fossiele energieproductie de wereld opblaast, zie bijvoorbeeld

https://www.youtube.com/watch?v=0VOWi8oVXmo

De cijfers van Shell maar ook de andere petroleum boeren laten zien dat ze veel te weinig doen om het tij te keren.

Stijn vd Stap

"We moeten eerst investeren in robuuste datasystemen en -processen voordat we overgaan tot geavanceerde analysetechnieken. Alleen zo leggen we een solide basis voor betekenisvolle en betrouwbare ESG Analytics."

Ik ben het 100% eens met het (eerst) op orde krijgen van deze randvoorwaarden, maar tegelijkertijd ben ik pessimistisch op de haalbaarheid hiervan.

We hebben er de afgelopen 100 jaar al ENORME moeite mee om fatsoenlijke fundamenten te leggen voor de (data-)analyse van die ene grootheid 'geld' waar het in de jaarrekeningen om draait. Verslaggevingsgrondslagen van 1000+ pagina's lang, audit-manuals die ook die lengte benaderen en het blijft lastig. Iets ENORM basaals als SDR was al een serieuze horde.

En dat betreft dan iets relatief simpels, meetbaars en concreets als stromen en standen van 'geld'. Ik heb er een zeer hard hoofd in dat de fundamenten vwb datasystemen en processen bij naar verhouding enorm vage onmeetbare multi-interpretabele begrippen als 'emissie', 'ecologische voetafdruk', '(sociale) veiligheid' of 'gelijkheid' ooit ook maar in de buurt komen om robuuste (data-)analyse op los te laten zonder het risico te lopen dat je naar sterk gekleurde, onjuiste en/of onvolledige data kijkt.

Kijk alleen al naar de hoofdbrekens die mijn 'casus' in m'n comment van XXX opwerpt. Bouw daar maar eens een proces, verslaggevingsstandaard en datahuis omheen...

'We moeten zus en zo' klinkt lekker activerend en oplossingsgericht maar ik vrees dat de praktijk ditmaal erg weerbarstig blijkt te zijn, of dat we heel aanzienlijke concessies op diepgang en/of betrouwbaarheid moeten tolereren.

Fouk Tsang

Beste Pieter,

Ik deel je scherpe analyse over de huidige stand van ESG-implementatie in de accountancysector. Je vraag "Wanneer gaan we nu écht beginnen met ESG Analytics?" raakt de kern van de uitdaging.

Inderdaad wordt de impact van CSRD vaak onderschat, terwijl deze ingrijpender is dan bijvoorbeeld de invoering van IFRS. Hoewel er veel enthousiasme en investeringen zijn in ESG-kennis, blijft de praktische implementatie, vooral qua data-analyse, achter.

Ik herken hierin een typisch patroon voor onze sector: de neiging om zaken aan het einde van het proces te willen regelen. Voor ESG is dit echter niet de juiste aanpak. Voordat we ons op geavanceerde analytics kunnen richten, moeten we eerst de basis op orde brengen.

Concreet betekent dit prioriteit geven aan het verbeteren van de AO/IB of, moderner gezegd, de interne informatiesystemen (IT). Deze vormen het fundament voor betrouwbare ESG-rapportage en -analyse.

Het is cruciaal dat organisaties eerst hun ESG-doelstellingen adequaat kunnen registreren en monitoren. Zonder deze stap zullen pogingen tot ESG Analytics weinig effectief zijn en mogelijk misleidende resultaten opleveren.

Dus, voordat we echt met ESG Analytics kunnen beginnen, moeten de onderliggende systemen en processen op orde zijn. Dit vereist een grondige herziening van hoe organisaties ESG-gerelateerde data verzamelen, valideren en beheren.

We moeten eerst investeren in robuuste datasystemen en -processen voordat we overgaan tot geavanceerde analysetechnieken. Alleen zo leggen we een solide basis voor betekenisvolle en betrouwbare ESG Analytics.

Kortom, je oproep tot actie is terecht, maar laten we de juiste volgorde aanhouden: eerst de fundamenten verstevigen, dan bouwen aan geavanceerde analytics.​​​​​​​​​​​​​​​​

Ron Heinen

@Alexander Vissers 24 juli 2024

Omdat alle wetmatigheden van de formele- en natuurwetenschappen niet zijn vastgelegd in wetgeving , betekent dit dat deze wetmatigheden ook niet van kracht zijn?

Alexander Vissers

De Richtlijn 2022/2464/EU en gedelegeerde Verordening 2023/2772 en gewijzigde Verordening 2014/537/EU voldoen niet aan de meest basale eisen die aan wetgeving mag worden gesteld. Accountants en wetgeving gaan niet goed samen blijkt eens te meer. Een wet hoort geen proces te beschrijven maar normen te stellen, in casu eenduidige verslaggevingsnormen. Deze regelgeving voldoet noch aan het bepaaldheidsvereiste noch aan het rechtszekerheidsvereiste. Het is gewoon heel slechte regelgeving. Het zal me benieuwen hoe het Hof van de EU hier uiteindelijk over zal oordelen. Het is dan ook absurd dat de AFM nu al begint te roepen ze zijn nog niet eens aangewezen als toezichthouder op de CSRD verslaggeving en hebben ook verder niets te vertellen. Enfin we wachten de wet wel af.

Mario van Buijtene

ESG is te snel uit de grond gestampt zonder na te denken over het nut, het doel, of doelstellingen en of ESG hier iets aan gaat bijdragen. Zo was houtverbranding volgens de EU duurzaam terwijl dit slecht is voor de leefbaarheid van de mens op aarde. Als accountants en auditors verwacht ik meer dan "blind" EU regels te volgens maar ook kritische vragen te durven te stellen over de "Normen" en "doelstellngen". Ik snap dat ESG een verdienmodel kan zijn maar dat is niet mijn kompas om de leefbaarheid te verhogen van de mens op aarde. Capaciteit die is er nu al niet om met voldoende audit kwaliteit alle financiële audits te doen. Dus men kan enthousiast zijn over ESG audits maar dat levert geen extra benodigde capaciteit. Daarnaast als de leefbaarheid op aarde van de mens de doelstelling zou zijn is deze dermate complex dat een auditor of accountant zich zal overschatten als hij of zij denkt dit als beroepsgroep alleen te kunnen. En zeker als de vragen die ik vooraf noemde niet zijn beantwoord is de vraag of ESG uberhaupt iets kan of zal bijdragen of dat dit een marketing instrument wordt van grote bedrijven.

Stijn vd Stap

Grootste uitdaging binnen ESG lijkt me om de scheiding tussen stakeholders aan te leggen.. Welk stukje enviroment/social/governance is zakelijk, welk stukje hoort bij klant, welk stukje hoort bij werknemer.

In onderstaande (volstrekt denkbare) alinea praktijk-micro-casus zitten al makkelijk 10 hoofdpijnen-issues.

Frans heeft een WAJONG, en gaat met het elektrische busje van zijn werkgever (financial lease) namens zijn werkgever (eerstejaars middelgrote hovenier, BV) een tuin aanleggen. De grote grijze tegels gaan uit de achtertuin, maar ook die oude eik. De hovenier zorgt voor de afvoer van het afval. In plaats hiervan komt een nieuw wild (goed voor de bijen) gazon (zoden) en een grote regenton, aangeschaft door de bewoner. Op de terugweg rijdt hij via de supermarkt naar huis waar hij plofkip koopt maar ook wat diepvrieskroketten voor vrijdag op kantoor. Thuis laadt hij de bus op. Volgende maand rijdt hij met de bus naar Spanje, voor een welverdiende all-in vakantie, maar dit weekend zet hij z’n bus met goedvinden van de baas nog in voor een vrijwilligers-event in België voor een bouwkamp met mindervalide kinderen. Zijn werkgever sponsort dit event. Bij de hovenier op kantoor liggen 30 zonnepanelen en ze doen de verwarming maximaal op 19. Op vrijdag eten ze gefrituurde kroketten maar sinds deze maand ook vegetarische exemplaren. Connie van crediteuren neemt haar eigen boterhammen mee, die houdt niet van kroketten. Ze gebruikt een plastic zakje daarvoor.

Hoe ga je dit reguleren? Hoe ga je dit registeren? Hoe ga je dit controleren...

Alexander Vissers

Beste Pieter de Kok: Er is nog geen wet, de Richtlijn 2022/2464/EU is nog niet in nationaal recht omgezet de gedelegeerde Verordening 2023/2772/EU zweeft nog in het luchtledige. Voor accountants geldt dat zij zich bij een wettelijk verplichte assurance opdracht binnen de grenzen van de wettelijke taak moeten bewegen. Dus eerst maar eens afwachten wat de wetgever, eerst de nationale en later de EU commissie dienaangaande gaan voorschrijven. Geen ruimte voor eigen initiatieven. Grote kans verder dat de terugwerkende kracht een struikelblok wordt. De gedelegeerde Verordening laat weinig hoop bestaan dat er iets bruikbaars en vergelijkbaars uit gaat komen. Je rapportage moet gebaseerd zijn op wat je denkt dat anderen belangrijk vinden. Daaraan ligt al de twijfelachtige aanname ten grondslag dat anderen het belangrijk vinden. Aangezien ik nog nooit iemand ben tegengekomen die de sectie corporate governance in het jaarverslag heeft gelezen zonder tussendoor in slaap te vallen denk ik ook niet dat het met het ESG verlag gaat lukken. De kans dat het iets bruikbaars gaat opleveren is verwaarloosbaar de kans dat het een slaapverwekkend verhaal gaat opleveren reëel. Voor de risico's heeft de belegger al ervaring met het emissieprospectus, de daarin vervatte risico's kan hij doorgaans ook wel zelf verzinnen. Zie verder ook de column van Jan Bouwens: een wettelijk CSRD norm zal eerder tot terughoudendheid leiden dan tot ambitie. Voor accountants zijn verder alle toekomstgerichte opmerkingen over doelstellingen irrelevant. Kortom laat de wetgever eerst maar zijn werk doen, dan zien wij wel verder.

Ron Heinen

Aansluitend op mijn recente reacties op

https://www.accountant.nl/discussie/columns/2024/7/greenwashing-aandeelhouder-consument-en-management/

hierbij een simpele uitleg hoe je zeer exact kunt beginnen met duurzaamheidsrapportage (de E uit ESG) gerelateerd aan het klimaat.

1. Meet en rapporteer de exacte hoeveelheden uitgestoten broeikasgassen voor een organisatie,

https://nl.wikipedia.org/wiki/Broeikasgas

2. Reken de totale hoeveelheid CO2-equivalent uit van de uitgestoten broeikasgassen.

3. Reken de hoeveelheid CO2-equivalent per geproduceerd product/dienst.

4. Vergelijk deze hoeveelheid met concurrenten (benchmark).

Omdat je deze rapportage baseerd op exact te meten hoeveelheden is deze rapportage exact.

Daarmee zijn harde vergelijkingen tussen vergelijkbare organisaties mogelijk.

Dit is exacter dan ESG met AI.

We kenne al meer dan 50 jaar het probleem is en wat we moeten doen, zie

https://photos.app.goo.gl/ntXBFfwXUJ4Vos1p6

Dat dit niet gebeurd heeft andere oorzaken.

En deze oorzaken zullen veel zwaarder bestraft moeten worden, bijvoorbeeld juridisch.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.