Arjan Brouwer

Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving lijkt op liefde die inmiddels ernstig bekoeld is, aldus Arjan Brouwer.

Discussie Column

Love and hate

Recent was ik bij het concert van Michael Kiwanuka. Eén van de artiesten die ik zeker nog een keer live wilde zien. Het concert voldeed absoluut aan mijn verwachtingen. Uiteraard speelde hij ook het nummer Love and Hate, één van zijn pareltjes. Mocht ik je nieuwsgierigheid gewekt hebben: zie deze link.  

Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving laat zich ook aardig beschrijven met die twee woorden. Nog niet zo lang geleden was de liefde groot en struikelden de betuigers van die liefde over elkaar heen. Maar de liefde lijkt bij veel partijen inmiddels ernstig bekoeld. De CSRD is in korte tijd doodgeknuffeld en gaat nu ongeliefd en beschadigd verder.

Het lijkt erop dat de Europese Commissie en de Europese standaardsetter met duurzaamheidsverslaggeving in te korte tijd te veel wilden en daardoor nu heel hard worden teruggefloten. De standaarden zijn zeer omvangrijk en in extreem korte tijd tot stand gekomen. Een snelkookpan waarin de temperatuur zo snel is opgevoerd, dat iedere kikker eruit zou springen. Achteraf kunnen we constateren dat hier het spreekwoord haastige spoed is zelden goed van toepassing is. Ik denk dat als de Omnibusvoorstellen in de huidige vorm worden aangenomen, de einduitkomst is dat we minder ver zijn dan het geval had kunnen zijn wanneer meer tijd was genomen voor een zorgvuldiger en gefaseerde ontwikkeling en invoering.

Het heeft niet veel zin om terug te kijken wat er mis is gegaan en daarover verwijten te maken. Van achteren kijk je een koe in de kont, is een veel gehoord gezegde op het boerenland waar ik een groot deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Wel zinvol is ervan leren om dezelfde fout niet nogmaals te maken. Ik vraag me af of dat gebeurt. Het water is misschien te snel aan de kook gebracht en dat vraagt om ingrijpen. Maar in plaats van het gas wat omlaag te draaien, wordt ervoor gekozen om er een grote bak ijs op te gooien. De Omnibusvoorstellen zijn wederom onder grote tijdsdruk tot stand gekomen en voor de aanpassing van de twaalf ESRS-en lijkt hetzelfde te gaan gelden. De kans is groot dat daar iets uitkomt waar Europa later opnieuw spijt van krijgt.

Waar nu wordt gekozen voor twee jaar volledig uitstel voor sommige en afstel voor vele, gevolgd door invoering van een in korte tijd herziene set van standaarden, is een gefaseerde invoering naar mijn mening verstandiger. Bijvoorbeeld door ondernemingen op korte termijn eerst te laten starten met rapportage over de materialiteitsanalyse en een urgent onderwerp als klimaatverandering (E1 Climate Change). Om vervolgens van daaruit verder te groeien naar een breder pallet van duurzaamheidsonderwerpen. De standaardsetter en ondernemingen kunnen dan meer tijd nemen om voor andere onderwerpen stapsgewijs tot goede standaarden en zorgvuldige invoering daarvan te komen.

De wens om politieke daadkracht te tonen, staat zorgvuldigheid wel eens in de weg. Daar hebben we in de afgelopen jaren meer voorbeelden van gezien. Ik heb me afgevraagd of accountants een rol zouden moeten spelen om de kerk in het midden te houden. Zou handelen in het algemeen belang ook moeten betekenen dat de accountant het effect van te ver doorgeslagen politieke moodswings nuanceert? Door soms meer en soms juist minder te verlangen van ondernemingen dan wet- en regelgeving voorschrijven? De oproep om als accountant op basis van de geest meer te eisen, zie ik vaker dan de oproep om minder te verlangen. Maar in het kader van de CSRD heb ik partijen, al dan niet goed geïnformeerd of gedreven door opportunisme, ook zien oproepen tot proportionaliteit en accountants die niet te ver moeten gaan met hun onderzoek en eisen die ze stellen aan het verslag. Invulling geven aan dit soort wensen kan bijdragen aan een betere balans, maar levert ingewikkelde dilemma's op voor accountants. Ten aanzien van de door ondernemingen te rapporteren informatie, ten aanzien van de diepgang van het onderzoek en ten aanzien van de in de verklaring te rapporteren punten. Accountants kunnen omgaan met dilemma's en tot weloverwogen conclusies komen, maar of dat ook over te brengen is aan stakeholders weet ik niet. Zeker niet als met hindsight wordt teruggekeken op keuzes en het sentiment inmiddels 180 graden is gedraaid.

Of moet de accountant het bepalen van de norm vooral bij de wet- en regelgevers laten liggen en zich beperken tot toetsen aan de normen die zij hebben gesteld, zonder daar zelf over te oordelen? For better or worse.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Arjan Brouwer is partner bij PwC en hoogleraar externe verslaggeving aan de VU Amsterdam.

Gerelateerd

7 reacties

Ron Heinen

Omdat Marc Schweppe de laatste reactie heeft verwijderd geef ik dezelfde reactie op een andere manier.

De consequentie van elk uitgestoten CO2 molecuul door elk land in de EU heeft dezelfde negatieve klimaatconsequenties voor elk EU land. Het is een collectief goed. Voor een level playing field dienen dezelfde EU landen dezelfde maatregelen te nemen om CO2 uitstoot te reduceren.

Als we op het kaartje kijken op het CSRD transposition overview dat is te vinden op:

https://accountancyeurope.eu/publications/csrd-transposition-tracker/

dan zien we dat 20 landen de verliezen nemen voor de 9 andere landen.

Deze 9 landen privatiseren dus de winsten welke ze hiermee maken door de verliezen te socialiseren welke de andere 20 landen maken.

Marc Schweppe, Accountant.nl

De redactie heeft een reactie verwijderd op basis van regel 5 van de spelregels voor het debat op deze site.

Marcus Looijenga

@Annette Houwaart-Nonhof dank voor jouw aanvulling, dat is denk ik een hele goede. We lijken als accountantsberoep steeds meer geneigd (te) snel te reageren met stellingname. En daarbij zie je vaker dat het sentiment wordt gevolgd dan dat er een tegengeluid klinkt. De vraag is of de maatschappij daarbij gebaat is. Ik denk dat we als accountantsberoepsgroep juist nu een mooie objectieve maatschappelijke rol kunnen vervullen. Maar heel eerlijk, dat is ook erg lastig, de wereld om ons heen is erg vluchtig en met nuance krijg je vandaag de dag geen podium meer.

Annette Houwaart-Nonhof

Ik denk dat het voor accountants verschrikkelijk belangrijk is om zo veel mogelijk neutraliteit en objectiviteit te betrachten in dit soort dossiers. Juist omdat politieke meningen pluriform en veranderlijk zijn en je al snel in een bubbel van eigen gelijk belandt als je het niet doet; met alle gevolgen van dien als het tij keert. Dat zien we nu. De maatschappij mag van een accountant in de uitoefening van zijn beroep die objectiviteit ook verwachten. Een audit van Extinction Rebelion, Forum voor Democratie of een samenstelopdracht van een zonnepaneelleverancier moet voor alle stakeholders “in wezen en in schijn” objectief zijn uitgevoerd.
En dan raak je ook een ander belangrijk punt Arjan; het vermogen van een accountant om zelf verantwoordelijkheid te nemen en een stap achteruit te zetten. Het vermogen om even los te komen van de afvinkcultuur waar we in zijn beland. Dit alles binnen de grenzen van wet en regelgeving, die gelukkig genoeg ruimte biedt. Die is voor een groot deel principle based. Comply or explain. De explain-optie is er ook altijd. Nu nog het lef om die ruimte verantwoord te pakken en je daarover te durven verantwoorden richting opdrachtgevers, stakeholders en toezichthouders. Het is goed om dit bespreekbaar te maken. Het heeft te maken met de mores en cultuur onder accountants.
De AFM doet een goede poging, maar ik hoop dat ze nog wel even enigszins inkleuren wat ze onder een “flagrante overtredingen” verstaan.

https://www.afm.nl/nl-nl/sector/actueel/2025/mrt/omnibusvoorstel-csrd

Ron Heinen

Aansluitend op mijn vorige reactie zijn de onderstaande artikeltjes ongetwijfeld ook bekend bij Arjan Brouwer:

https://www.ftm.nl/artikelen/zuidas-kantoren-maken-de-dienst-uit-bij-fiscale-opleidingen-aan-universiteiten

https://www.ftm.nl/artikelen/minister-dijkgraaf-wil-uitleg-over-invloed-zuidas-op-fiscaal-recht-universiteiten

Ron Heinen

Je schrijft: "Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving lijkt op liefde die inmiddels ernstig bekoeld is"

De liefde tussen de VS en EU is een andere liefde die nog meer bekoeld is.

Beide hebben echter te maken met dezelfde natuurwetten.

En de consequenties van die natuurwetten zijn dat we maximaal moeten inzetten op duurzaamheid, te beginnen met CO2 reductie.

Maar dat was meer dan 50 jaar geleden ook al bekend, bij de publicatie van het rapport van de club van rome, zie bijvoorbeeld:

https://photos.app.goo.gl/ntXBFfwXUJ4Vos1p6

Ik heb er in eerdere columns ook de nodige reacties op gegeven, zie bijvoorbeeld:

https://www.accountant.nl/discussie/columns/2024/8/het-is-een-kwestie-van-geduld/

Een CSRD transposition overview is te vinden op:

https://accountancyeurope.eu/publications/csrd-transposition-tracker/

https://accountancyeurope.eu/wp-content/uploads/2025/01/CSRD-transposition-tracker-January-2025-update.pdf?v1

Zoals te zien:

20 Member States: transposed

6 Member States: draft proposal introduced

3 Member States: draft in progress/consultation

Het lijkt mij verstandig dat een professor ook eerst met wat feiten komt in een column.

Alexander Vissers

Beste Arjan Brouwer: enige kanttekeningen. Ten eerste het wetgevingstraject: de EU besluit een richtlijn in 2022 die is om te zetten in nationaal recht tot juli 2024 en dan van toepassing moet zijn op het jaarverslag over 2024? De standaard waaraan de wetgeving moet voldoen is pas eind 2024 besloten! Dat is gewoon een heel erg slecht wetgevingsproces. Verwijtbaar slecht. En in plaats van daar campagne tegen te voeren zijn accountant hun cliënten zonder dat er een wet of een standaard was gek gaan maken. Sommigen hebben daarbij hun cliënten ook nog onjuist geïnformeerd en kunnen nu aangesproken worden! En andere accountants hebben in hun enthousiasme advies gegeven aan auditcliënten waardoor ze mogelijk niet meer de controle mogen uitvoeren.
Dan de richtlijn 2022/2464 zelf: een gedrocht met 27 pagina's gezwollen retorische Marxistische preambule, een procesbeschrijving, dubbele materialiteit en stakeholdersdialooog? En niemand die aan de noodrem trekt? Dat is natuurlijk absurde wetgeving.
Dan de valse suggestie van urgentie. Hoe kan CSRD rapportage urgent zijn? Voor wie voor wat? Het klimaat verandert ook zonder de EU wel, misschien een paar maanden later. Zelfs nu de VS een wet voorbereidt die het ondernemingen verbied aan de CSDDD mee te doen stopt deze zelfkastijding niet. Nog steeds wil de EU de burgers en ondernemingen ketenen en in het diepe gooien en haar wil aan buitenlandse staten opleggen. Alles gedreven door de irrationele klimaatreligie en linkse ideologie. Zoals ik al eerder heb aangegeven hadden accountants in plaats van te watertanden bij de omzetverwachtingen eens kritisch naar de richtlijn en het proces moeten kijken en er hard tegenin moeten gaan. Geen procesbeschrijvingen in een wet, alleen een substantiële norm. Natuurlijk moet de accountant het vaststellen van een norm aan de politiek overlaten maar er bestaan niet voor niets raadplegingen. Maar in dezen hadden met name de ondernemingsverenigingen hun veto moeten uitspreken.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.