Rode Loper-debat

'Elkaar in principe vertrouwen, is wat ik de sector graag zou gunnen'

In het interbellum van de strijd tegen het coronavirus was er in november even ruimte voor een nieuwe editie van de reeks Rode Loper-debatten. Tijdens de sessie in het beursgebouw in hartje Amsterdam ging het over leiderschap, ondernemerschap en intimiteit.

Organisatoren Endymion Struijs en Antoinette Dijkhuizen spraken hun dank uit aan vertrekkend NBA-voorzitter Marco van der Vegte. Die mocht een fles champagne meenemen, omdat "hij er altijd stond" en het beroep opriep "het lef te hebben om het altijd weer beter te doen", aldus Dijkhuizen. "Dit is de laatste keer, ik ga wel weg, dan ben je vrij", vulde zanger Dave Dekker aan.

Rodeloperdebat_november2021_900x590.jpg

Linda Hobbelt, manager toezicht bij de AFM, gaf een korte update op het toezicht op de niet-oob accountantsorganisaties, dat vanaf januari 2022 ook operationeel bij de AFM komt te liggen. Van zes oob-organisaties naar 270 straks is toch van een andere orde, erkende zij. Onderdeel van het toezichtsplan is een pilot met eerst acht kantoren, daarna veertig en dan honderd. Doel is een 'ingroeitraject' dat loopt tot in 2024. Om daaraan invulling te kunnen geven zoekt de AFM nog steeds accountants en andere professionals ter versterking.

Vertrouwen

Luisteren is veel belangrijker dan spreken, stelde Dijkhuizen ter introductie van het thema leiderschap, ondernemerschap en intimiteit. Over dat thema werd van gedachten gewisseld met Pauline van der Meer Mohr (voorzitter Monitoring Commissie Corporate Governance), Stephanie Hottenhuis (ceo KPMG Nederland), Hanzo van Beusekom (bestuurder AFM) en Rob Bergmans (audit leader Deloitte Nederland).

In de werksfeer gaat het niet vaak over intimiteit, aldus Van der Meer Mohr, maar het heeft alles te maken met vertrouwen. "Het open staan voor elkaars mening, elkaar in principe vertrouwen, dat is wat ik de sector graag zou gunnen." Zij ziet accountants worstelen met steeds verder toenemende verwachtingen. Reageren vanuit angst is zelden behulpzaam en leidt vooral tot controledrift. Reageren vanuit visie, verantwoordelijkheid en verbondenheid helpt meer, wat haar betreft.

"Van nabijheid wordt het beter", stelde Van Beusekom in een pleidooi voor een nauwere relatie tussen beroep en toezichthouder. Het toezicht is in transitie, benadrukte hij. Het idee van een AFM-focus op dossierkwaliteit heeft in de afgelopen jaren geresulteerd in "wederzijdse loopgraven". Anno nu gaat het vooral om samen problemen oplossen; "adaptief leiderschap" in plaats van leiderschap gebaseerd op autoriteit. Dat helpt om de kwaliteit te verbeteren.

Blik naar voren

Bergmans benadrukte het belang van verbinding zoeken met elkaar. Het beroep heeft elkaar "ontzettend hard nodig", bijvoorbeeld bij de war on talent die nu gaande is, stelde hij. Hottenhuis sloot zich daarbij aan en waarschuwde dat we rondom thema's als klimaat, zorg en onderwijs voor enorme transities staan. Tegelijk worstelt de samenleving met een breed vertrouwensprobleem.

Duurzaamheid is in haar optiek echt beyond the tipping point. "Het is niet meer straks, maar nu en niet iemand anders, maar ikzelf." De samenleving verwacht ook van de accountant dat die de blik naar voren richt. Leiderschap vanuit het beroep is cruciaal; de accountant loopt rond bij de BV Nederland en is hard nodig om zaken meetbaar te maken. Ook Van Beusekom riep accountants op om hun rol te pakken rondom thema’s als fraude en duurzaamheid. "ESG is niet meer alleen iets van die ene partner met die rare sokken."

Een volgende editie van de reeks Rode Loper-debatten is gepland voor 21 januari 2022. In de hoop dat corona geen roet in het eten gooit.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.