DISCUSSIE | Debat

Rode Loper behandelt 'Trias Politica' in twee delen

De reeks Rode Loper-dialoogsessies behandelt de 'Trias Politica' in de accountancy dit voorjaar in twee delen. Begin maart ging het over corporate governance, medio juni gaat het over de NBA, de eed en het tuchtrecht.

Marc Schweppe

Op vrijdag 14 juni aanstaande (16.00-18.00 uur, Beurs van Berlage) behandelt de lente-editie van de Rode Loper-sessies het thema 'Trias Politica, de eed en het tuchtrecht'. Daarbij gaat het over de wijze waarop de Trias Politica in en om het accountantsberoep en de regelgeving moet worden verankerd. Die vraag is mede actueel, omdat de NBA heeft aangegeven haar bevoegdheden ook naar accountantsorganisaties te willen uitbreiden.

Sprekers zijn in ieder geval NBA-voorzitter Kris Douma, Accountantskamer-voorzitter Sandra Schreuder en Ward Messer, voorzitter tuchtcommissie banken en ook lid van de AcK. Douma stelde recent op Accountant.nl dat een duidelijke rolverdeling van belang is. "Het ministerie van Financiën is systeemverantwoordelijk en regelgeving, toezicht en rechtspraak zijn gescheiden belegd bij NBA, AFM en Accountantskamer."

VOR

Op 1 maart jl. organiseerde de Rode Loper in Internationaal Theater Amsterdam al het eerste deel van het tweeluik over de Trias Politica. Daarbij werd met name stilgestaan bij corporate governance. Onder leiding van Antoinette Dijkhuizen en Endymion Struijs en zoals altijd muzikaal omlijst door zanger Dave Dekker, ging het onder meer over de nieuwe verklaring omtrent risicobeheersing (VOR).

Foto: Rode Loper-debat 1 maart 2024

Eumedion-directeur Rients Abma gaf aan daarvan geen wonderen te verwachten, al zal de verklaring wel de bewustwording bij bestuurders ten goede komen. Ook bij niet-beursgenoteerde ondernemingen kunnen accountants volgens hem een goede rol vervullen. De Corporate Governance code is nog altijd een goed voorbeeld van zelfregulering, al is het soms lastig genoeg om de betrokken partijen op één lijn te krijgen voor een wijziging in de code, zo gaf de Eumedion-directeur aan.

'Binnen Europa is die invoering van de VOR een "moeizaam proces".'

Met de invoering van de VOR loopt de Nederlandse Corporate Governance Code voor op Europese ontwikkelingen, aldus Abma. Binnen Europa is die invoering een "moeizaam proces", gaf hij aan, ondanks politieke druk. Het Verenigd Koninkrijk is een "lichtend voorbeeld", maar in Duitsland willen ze er nog niet aan, ondanks de Wirecard-affaire.

Keuzes maken

Leuk dat de Nederlandse code vooroploopt, maar er zijn ook Europese regels. Dat kan soms zorgen voor wrijving met nationale initiatieven die verder gaan dan in andere landen wordt gevraagd, stelde Tim Alferink, partner financial services Baker McKenzie.

'Ondernemingen moeten duidelijke keuzes maken over wat ze echt een risico vinden en wat ze in een prospectus opnemen.'

Volgens Stephan van Sonderen (manager kwaliteit accountantscontrole & verslaggeving bij de AFM) moeten ondernemingen duidelijke keuzes maken over wat ze echt een risico vinden en wat ze in een prospectus opnemen. Voor de AFM is het niet te doen om alles op juistheid te controleren wat er in een VOR staat, maar daar vervullen accountants een rol in en de AFM houdt wel toezicht op die accountants.

Duidelijk is wel dat het bestuur in control moet zijn, ook als het straks gaat over bepalingen uit de duurzaamheidsrichtlijn CSRD. Het zou goed zijn om het effect van de VOR in ons land na een aantal jaren te evalueren en voor 'Europa' door te vertalen, meende Van Sonderen.

Open normen

Commissaris en toezichthouder Jeroen Kremers benadrukte dat de VOR in de kern gaat over het versterken van persoonlijke verantwoordelijkheden bij ondernemingen. Hij vreesde dat "goede inspanningen zoals deze zullen ontaarden in heel veel werk voor consultants en advocaten".

Kremers is voorstander van open normen en een gezond samenspel van onderneming, aandeelhouders, commissarissen, accountant "en uiteindelijk de rechter". Het doel van een open norm is dat een onderneming zelf gaat nadenken, meende hij. "Alles controleren ondermijnt de verantwoordelijkheid van anderen."

Aanmelden voor de lente-editie van de Rode Loper kan via de website van Endymion Amsterdam. 

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.