Nieuws

Minister hoopt op snelle toevoeging VOR aan Corporate Governance Code

Minister Steven van Weyenberg van Financiën is positief over het voorstel voor toevoeging van de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) aan de Nederlandse Corporate Governance Code. Hij hoopt op snelle toevoeging van de VOR aan de code, zodat wetgeving niet nodig is.

Dat meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Van Weyenberg deelt met de Kamer ook de brief van Jaap van Manen, voorzitter van de werkgroep die de VOR onderdeel wil maken van de bestaande Corporate Governance Code. De minister onderschrijft in de brief aan de Kamer het nut van de VOR voor beursgenoteerde ondernemingen, "omdat dit stakeholders meer transparantie biedt over en inzicht in de risicobeheersing van die vennootschappen".

Als Kamerlid diende Van Weyenberg zelf in april 2023 nog een motie in voor verplichtstelling van de VOR bij grote ondernemingen. Die wens vanuit de politiek is inmiddels ingevuld door de 'schragende partijen' van de Corporate Governance Code, waaronder ook de NBA.

De minister noemt het positief dat de schragende partijen en de NBA samen met een voorstel voor aanpassing van de code zijn gekomen. "Als de VOR in 2024 in de code wordt opgenomen, dan dienen beursgenoteerde vennootschappen vanaf het boekjaar beginnend op of na 1 januari 2025 een VOR op te nemen in het bestuursverslag. Gezien dit resultaat, zie ik geen aanleiding om nog over te gaan tot wetgeving."

Nieuwe Monitoring Commissie

Medio januari is de Tweede Kamer via een brief van de minister van Economische Zaken en Klimaat geïnformeerd over het voornemen van het kabinet om een nieuwe Monitoring Commissie Corporate Governance Code in te stellen.

"Het is aan de nieuw te benoemen commissie om het voorstel van de VOR-werkgroep onderdeel te laten worden van de code", aldus Van Weyenberg. "Ik moedig de nieuwe commissie hiertoe van harte aan. De op dit onderdeel aangepaste code zal dan door de minister voor Rechtsbescherming wettelijk worden verankerd als gedragscode, zodat beursgenoteerde vennootschappen jaarlijks in hun bestuursverslag verantwoording moeten afleggen over de naleving daarvan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.