Nieuws

Nieuwe minister van Financiën is bekend met accountantsdossier

De nieuw benoemde minister van Financiën, Steven van Weyenberg, is al bekend met het accountantsdossier. Hij pleitte eerder ook voor een verklaring omtrent risicobeheersing (VOR).

Na het recente vertrek van demissionair minister Sigrid Kaag naar de Verenigde Naties nam D66-collega Rob Jetten even de honneurs waar bij Financiën. Kort daarna werd bekend dat partijgenoot Steven van Weyenberg zijn functie als staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verruilt voor een positie als minister van Financiën. De rol als staatssecretaris binnen OCW vervulde hij pas sinds 6 december 2023, als opvolger van Gunay Uslu.

Steven van Weyenberg (1973) werd in 2012 lid van de Tweede Kamer. In het demissionaire kabinet-Rutte III was hij een aantal maanden staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Bij zijn vertrek uit de Kamer in december vorig jaar werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Accountantsdossier

Van Weyenberg  is bekend met het accountantsdossier. Binnen de D66-fractie was hij woordvoerder financiën. In een debat in maart 2022 van de Commissie Financiën van de Tweede Kamer over het accountantsdossier, toonde hij zich bezorgd over een tussenrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector en pleitte ervoor dat accountants ook over hun bevindingen rondom fraude gaan rapporteren. Het alleen melding maken van werkzaamheden noemde hij daarbij "een gemiste kans".

Samen met mede-D66-Kamerlid Romke de Jong diende Van Weyenberg later een motie in voor de verplichtstelling van de verklaring omtrent risicobeheersing (VOR) bij grote ondernemingen. Die wens vanuit de politiek is inmiddels ingevuld door de schragende partijen van de corporate governance code.  

Van Weyenberg wordt op 12 januari ten overstaan van de Koning op Paleis Huis ten Bosch formeel beëdigd als minister. Rob Jetten blijft wel vice-premier binnen het demissionaire kabinet Rutte-IV.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.