Nieuws

Sigrid Kaag verruilt positie als minister van Financiën voor rol als VN-gezant

Sigrid Kaag stopt als demissionair minister van Financiën. Zij gaat voor de Verenigde Naties de wederopbouw van Gaza coördineren. Haar taken worden voorlopig formeel overgenomen door klimaatminister Rob Jetten.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldt dat de koning minister Kaag "op de meest eervolle wijze" ontslag heeft verleend. "Onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de minister aan hem en het Koninkrijk bewezen."

Sigrid Kaag stapt vanaf 8 januari over naar de VN, waar zij als speciale gezant gaat bijdragen aan de wederopbouw van Gaza. Ook moet zij de humanitaire hulp aan het gebied in goede banen gaan leiden. Kaag werkte eerder lange tijd als diplomate bij de VN. Ze was onder meer als VN-coördinator in Libanon betrokken bij de missie om chemische wapens te vernietigen in Syrië. Ook werkte zij voor de tak van de internationale organisatie die zich inzet voor Palestijnse vluchtelingen. Kaag is gehuwd met een Palestijnse oud-politicus.

Demissionair premier Mark Rutte wenst Kaag succes met haar "cruciale en veeleisende opdracht" en zegt dat hij ervan overtuigd is dat zij de kennis en ervaring heeft om deze taak "als geen ander te vervullen".

Accountantsdossier

Sigrid Kaag volgde vanaf januari 2022 Wopke Hoekstra op als minister van Financiën, bij de start van het kabinet Rutte IV. Eerder was zij namens D66 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en later minister van Buitenlandse Zaken.

Als opvolger van Hoekstra kreeg Kaag ook het accountantsdossier onder zich, nadat haar voorganger de Commissie toekomst accountancysector (Cta) had ingesteld en vervolgens de Kwartiermakers toekomst accountancysector had benoemd, om de kwaliteitsverbetering in het beroep aan te jagen en te monitoren. In november van dit jaar nam Kaag de slotrapportage van de twee kwartiermakers in ontvangst. “U als accountants bent nu aan zet”, stelde zij bij die gelegenheid.

Vlak voor haar vertrek als minister van Financiën heeft Kaag de ‘Wijzigingswet accountancysector’ naar de Tweede Kamer gezonden, nadat de ministerraad had ingestemd met het wetsvoorstel. “Met deze wet wil het kabinet de kwaliteit van de controle door de accountant duurzaam verbeteren”, aldus Kaag. Het wetsvoorstel wijzigt de Wet toezicht accountantsorganisaties, de Wet op het accountantsberoep en de Wet tuchtrechtspraak accountants.

Opvolger

Formeel neemt D66-leider en klimaatminister Rob Jetten de taken van Kaag als demissionair minister van Financiën waar, tot een opvolger is gevonden. Hij wordt ook vicepremier.

Het werk op Financiën wordt in de praktijk overgenomen door staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.