Accountant TV

Accountant TV

Onder Accountant TV bundelt deze site videoproducties van Accountant.nl: impressies van bijeenkomsten, videojournaals, interviews, opnamen 'achter de schermen' bij verschillende gelegenheden en meer.

Alle videouitzendingen van Accountant.nl en de NBA, inclusief webinars, registratie van de jaarlijkse Accountantsdag en meer, zijn terug te vinden op YouTube.

Lousewies van der Laan: Accountants moeten het juiste willen doen (6 april 2022)

Nederland heeft een stevige verantwoordelijkheid bij het aanpakken van 'dirty money', gezien de rol van de 'Zuidas' bij zulke geldstromen. Dat zegt Lousewies van der Laan, sinds oktober 2020 directeur van Transparancy International Nederland.

NBA-voorzitter: 'Klimaatneutraal worden is voor bedrijven een bumpy road' (3 november 2021)

NBA-voorzitter Marco van der Vegte is benieuwd of de bijdrage van accountants aan bod komt tijdens de wereldwijde klimaattop in Glasgow. In de jongste editie van 'Vragen aan de voorzitter' noemt hij het klimaatneutraal worden voor bedrijven een 'bumpy road', maar accountants kunnen daar wel een rol in spelen.

NBA-voorzitter: 'Aanwijsbevoegdheid beperken tot oob's' (17 september 2021)

De NBA is het niet eens met het voorstel om een aanwijsbevoegdheid in te stellen voor alle wettelijke controles. Het speelveld wordt daarmee veel te groot, stelt voorzitter Marco van der Vegte in een video-interview.

Voorzitter NBA: 'Trots om niet-accountant in bestuur te hebben' (17 juni 2021)

NBA-voorzitter Marco van der Vegte is "heel trots" dat Christel Deckers als eerste niet-accountant het bestuur van de NBA gaat versterken. Dat zegt hij in 'Vragen aan de voorzitter'.

NBA dringt bij SZW aan op efficiënte aanpak NOW-verantwoordingen (7 mei 2021)

De NBA heeft, met hulp van kantoren, bij het ministerie van SZW "creatieve ideeën" ingebracht om de verantwoording van de NOW-regeling efficiënter in te richten. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in 'Vragen aan de voorzitter'.

NBA-voorzitter: 'Humor nodig om te relativeren in crisistijd' (1 april 2021)

Geen passende tijd voor een 1 aprilgrap, aldus NBA-voorzitter Marco van der Vegte in 'Vragen aan de voorzitter'. Maar humor helpt wel om het werk in deze crisis aan te kunenn, ook in het accountantsberoep.

NBA-voorzitter: 'NOW-controle kost veel tijd' (4 maart 2021)

De controle van de NOW-verantwoording kost accountants flink wat tijd, stelt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de jongste editie van 'Vragen aan de voorzitter'.

NBA-voorzitter: 'Met elkaar de schouders eronder' (4 februari 2021)

"Zet je schouders eronder en toon leiderschap", aldus NBA-voorzitter Marco van der Vegte. Hij reageert in de jongste editie van 'Vragen aan de voorzitter' onder meer op de ophef rondom de toetsing van steungelden door accountants.

NBA-voorzitter: 'Oog voor kritische geluiden' (17 december 2020)

"We zijn op de goede weg, maar hebben ook oog voor kritische geluiden." Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte, terugkijkend op de ledenvergadering van de beroepsorganisatie.

NBA-voorzitter: 'Oog hebben voor risico's bij controle over 2020' (26 november 2020)

"Een goede oproep van Marcel", aldus NBA-voorzitter Marco van der Vegte in reactie op een vraag van hoogleraar Marcel Pheijffer, over de risico's verbonden aan de komende controleperiode.

NBA-voorzitter: 'Verantwoording NOW-gelden is complex proces' (29 oktober 2020)

De verantwoording van de NOW-subsidies blijkt in de praktijk veel werk en "best een complex proces", zeker als het gaat om concerns met dochterondernemingen. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de oktobereditie van 'Vragen aan de Voorzitter'.

NBA-voorzitter: 'doorpakken' met fraude en continuïteit (1 oktober 2020)

De NBA wil 'doorpakken' met nieuwe verplichtingen voor de controlerend accountant ten aanzien van fraude en continuïteit. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de jongste editie van 'Vragen aan de Voorzitter'.

Peter Eimers licht NOW-Standaarden toe (9 september 2020)

Op 9 september start het consultatieproces van twee weken voor de NOW-Standaarden. Peter Eimers geeft in deze aflevering van Accountant TV een toelichting op de standaarden.

NBA-voorzitter kijkt terug op een 'hete zomer' (27 augustus 2020)

Nieuwe standaarden voor de verantwoording bij de NOW-regeling worden begin september ter consultatie aan de leden voorgelegd. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte, die in de jongste editie van 'Vragen aan de Voorzitter' terugkijkt op een 'hete zomer'.

NBA-voorzitter: 'Webinars voorzien duidelijk in een behoefte' (25 juni 2020)

NBA-voorzitter Marco van der Vegte noemt de grote belangstelling voor de NBA Helpt-webinars "ongelofelijk". De webinars voorzien duidelijk in een behoefte, stelt hij in de jongste editie van Vragen aan de Voorzitter.

NBA-voorzitter: 'Problemen ondernemers raken ook accountants' (28 mei 2020)

Accountantskantoren die veel klanten hebben in sectoren die door de coronacrisis zwaar geraakt worden, ondervinden daar zelf ook gevolgen van. Tegelijk zijn er ook kantoren die groei voorzien. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de jongste editie van Vragen aan de Voorzitter.

Voorzitter NBA over werken op afstand: 'accountant moet meer doorvragen' (30 april 2020)

De coronacrisis, waarin veel accountants vanuit huis werken en ook klantencontact vaak op afstand plaatsvindt, vraagt om aanpassing in de communicatie. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de jongste editie van Vragen aan de Voorzitter. "Je moet af en toe iets meer doorvragen; we missen de 'olie' in de manier waarop we communiceren."

Voorzitter NBA: 'ook bij thuiswerken waken voor risico's' (26 maart 2020)

Ook tijdens de coronacrisis moeten accountants waakzaam blijven en opdrachtgevers aanspreken op integer gedrag. Op afstand werken vraagt om korte lijnen, zowel met het team als de klant. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in een nieuwe editie van 'Vragen aan de voorzitter'.

Voorzitter NBA: 'we zitten in het oog van de storm' (27 februari 2020)

Als vervolg op de rapporten van MCA en CTA is het wachten nu op een brief van minister Hoekstra van Financiën. Ondertussen zit de NBA echter niet stil, stelt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in een nieuwe editie van 'Vragen aan de voorzitter'.

Voorzitter NBA: 'doorgaan op ingeslagen weg' (28 november 2019)

Het accountantsberoep heeft de nodige stappen gezet op weg naar betere controlekwaliteit, maar de weerslag daarvan in dossiers blijft bij een aantal kantoren nog achter. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de jongste editie van 'Vragen aan de voorzitter'.

Voorzitter NBA: 'zorgvuldig proces rondom CTA' (31 oktober 2019)

De NBA heeft een uitgebreide reactie gegeven op de voorlopige bevindingen van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). NBA-voorzitter Marco van der Vegte spreekt daarover in de achtste aflevering van 'Vragen aan de voorzitter'.

Voorzitter NBA: onderzoek naar directeur staat los van campagne (26 september 2019)

Dat de NBA onderzoek doet naar het handelen van haar algemeen directeur staat los van de in de zomer gelanceerde publiekscampagne voor het accountantsberoep. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de zevende aflevering van 'Vragen aan de voorzitter'.

Zomerterugblik 2019 van VADV

Elke laatste donderdag van de maand werden er vragen gesteld aan de NBA-voorzitter Marco van der Vegte. Het geheugen opfrissen? Bekijk de zomerterugblik.

Voorzitter NBA: nieuwe oorzakenanalyse heeft meer diepgang (27 juni 2019)

De nieuwe oorzakenanalyse van de Stuurgroep Publiek Belang (SGPB) heeft meer diepgang dan de eerdere analyse naar de drivers van controlekwaliteit. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de zesde aflevering van 'Vragen aan de voorzitter'.

Voorzitter NBA: open brief aan KNVB was 'spot on' (29 mei 2019)

Dat de berichtgeving over de financiële situatie bij voetbalclub Roda JC vrijwel samenviel met de open brief van de NBA aan de KNVB was toeval. Maar het geeft wel aan dat inhoud van die brief 'spot on' was. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de vijfde aflevering van 'Vragen aan de voorzitter'.

Voorzitter wil weten wat leden van de NBA verwachten (25 april 2019)

De NBA wil graag van leden horen wat ze beter kan doen, zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de vierde aflevering van 'Vragen aan de voorzitter'. Het video-interview viel dit keer samen met de eerste bijeenkomsten in het kader van de 'NBA Open'-campagne.

NBA-voorzitter: 'doe mee met NBA Open!' (28 maart 2019)

NBA-voorzitter Marco van der Vegte roept leden op om deel te nemen aan de evenementen en ontmoetingen in het kader van 'NBA Open'. Hun input is van groot belang voor de nieuwe inrichting van de NBA, benadrukt hij in de derde aflevering van 'Vragen aan de voorzitter'.

NBA-voorzitter: meer naar buiten treden (28 februari 2019)

Het huidige imago van het accountantsberoep hebben we ook aan onszelf te danken, aldus de voorzitter in de jongste editie van de serie video-interviews. Het beroep moet naar buiten treden en meer communiceren over wat er van accountants mag worden verwacht.

NBA-voorzitter: dit jaar veel aandacht voor cultuur en gedrag (31 januari 2019)

De NBA geeft dit jaar veel aandacht aan verbetering van cultuur en gedrag in de sector, naast thema's als fraude en continuïteit. Dat zegt Marco van der Vegte in de eerste aflevering van 'Vragen aan de voorzitter', een maandelijks video-interview met de NBA-voorzitter.
Uitgangspunt van de maandelijkse interviews is dat leden van de NBA vragen kunnen indienen om aan de voorzitter te stellen, via vragenaandevoorzitter@nba.nl. Maandelijks wordt hieruit een aantal vragen geselecteerd.
De video-interviews zijn te vinden via Accountant.nl, NBA.nl, het YouTube-kanaal van de NBA, LinkedIn en Twitter. Ze verschijnen elke laatste donderdag van de maand.

Ledenvergadering NBA stemt voor kleiner bestuur

De NBA-leden stemden medio december 2018 tijdens de algemene ledenvergadering in overgrote meerderheid in met een verkleining van het NBA-bestuur van dertien naar zeven leden. Voorzitter Marco van der Vegte en enkele bezoekers blikken kort terug.

Fraudedebat: stevige discussie, nog geen oplossing

Over wat men van de accountant mag verwachten rondom fraude werden de deelnemers het niet eens tijdens het eerste live debat van Accountant.nl, op 4 oktober gehouden naast het Fraude Film Festival. Enkele reacties van deelnemers, bezoekers en dagvoorzitter Joost Hoebink.

IAASB in Amsterdam

Half maart 2018 vergaderde de IAASB (International Auditing and Assurance Standards Board) in Amsterdam. Accountant TV sprak met voorzitter Arnold Schilder over maatschappelijke relevantie en internationaal overleg.

Vier uitzendingen uit voorjaar 2015

Accountant.nl presenteerde in het voorjaar van 2015 via Accountant TV een serie interviews en discussies over het accountantsberoep. De uitzendingen werden gepresenteerd door Peter van Ingen, bekend van onder meer de televisieprogramma's Zomergasten en Buitenhof. Terugkijken kan nog steeds hier.

Aflevering 4

29 juni 2015

Een interview moet toenmalig NBA-voorzitter Pieter Jongstra, onder meer over ontwikkelingen in het beroep en prijsvechterslabels in de mkb-markt. Verder een interview met Tweede-kamerlid Henk Nijboer (PvdA) en een gesproken column door Marisa Noronha, destijds bestuurslid van NBA Young Profs.

Aflevering 3

8 juni 2015

Novak-directeur Guus Ham in discussie met bestuurder Marcel Welsink (Grant Thornton) over concurrentie in de mkb-markt. Ook een interview met Janine van Diggelen, destijds hoofd Toezicht Kwaliteit Accountantscontrole en Verslaggeving bij de AFM en voorzitter van IFIAR, de internationale organisatie van toezichthouders op accountantsorganisaties. Hoogleraar Philip Wallage (Vrije Universiteit) verzorgt een gesproken column over de foutencultuur bij accountantsorganisaties.

Aflevering 2

30 april 2015

Interview met Jan Hommen, destijds ceo KPMG, over gerealiseerde veranderingen binnen de KPMG-organisatie, zijn rol in dat proces en zijn opvolging. Daarnaast een interview met Antoinette Dijkhuizen, oprichtster van 4you accountancy. De gesproken column over beroepstrots wordt verzorgd door Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance aan Nyenrode.

» Bekijk het hele interview met Jan Hommen

Aflevering 1

9 april 2015

Michèle Hagers, destijds voorzitter van de assurance-tak van EY, en bestuursvoorzitter Fouk Tsang van Alfa Accountants en Adviseurs in gesprek over de cultuurverandering binnen accountantsorganisaties. Verder een interview met Marie-Pauline Lauret, voormalig voorzitter van de Werkgroep Toekomst Accountancy, en een gesproken column door Hans Ludo van Mierlo over de eed voor accountants.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.