Nieuws

NBA-voorzitter: 'Aanwijsbevoegdheid beperken tot oob's'

De NBA is het niet eens met het voorstel om een aanwijsbevoegdheid in te stellen voor alle wettelijke controles. Het speelveld wordt daarmee veel te groot, stelt voorzitter Marco van der Vegte in een video-interview.

Van der Vegte refereert in 'Vragen aan de voorzitter' aan de consultatie van het Wetsvoorstel toekomst accountancysector. In de reactie van de NBA op dat voorstel geeft de beroepsorganisatie aan dat de aanwijsbevoegdheid alleen zou moeten gelden voor organisaties van openbaar belang (oob's) en de zes accountantsorganisaties die een vergunning hebben voor de controle daarvan.

"Een ingewikkelde wet", aldus de voorzitter, die benadrukt dat er wel voorwaarden zitten aan het aanwijzen van een accountant voor een organisatie die zelf geen accountant kan vinden. Hij pleit er voor om de aanwijsbevoegdheid na een jaar of twee te evalueren, om te zien of die het beoogde resultaat heeft.

AQI's

De NBA heeft eerder meegewerkt aan de totstandkoming van de consultatie van de kwaliteitsindicatoren (AQI's), maar heeft in de reactie nog een aantal suggesties hiervoor meegegeven. Doel en duiding van de AQI's moet duidelijk zijn. Vanuit welk perspectief wordt de kwaliteit bezien, is dat compliance en een strak dossier, of het publiek belang, aldus Van der Vegte. Ook moet onderscheid worden gemaakt tussen grote en kleine accountantskantoren, wat de NBA betreft.   

Van der Vegte gaf de toelichting tijdens een bestuurstweedaagse van de NBA, in het Jakarta Hotel in Amsterdam. Daar wordt niet alleen teruggekeken op de afgelopen periode, maar gaat het ook over de vraag hoe de NBA van 'output en activiteiten' naar 'impact' kan komen. Dat moet samen met de stakeholders gebeuren, benadrukte Van der Vegte.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.