Discussie opinie

De controlerend accountant is toekomst- noch pandemiebestendig

De beroepsgroep van controlerend accountants is niet toekomst- of pandemiebestendig, meent Robert Stamsnijder. Vooral doordat ze zich niet hard gemaakt heeft voor standaardisering, maar dat heeft overlaten aan de Belastingdienst.

Het creëren van de diverse standaardformaten voor gegevensuitwisseling vanuit administratie-systemen wordt in Nederland voornamelijk geïnitieerd en gedragen door de Belastingdienst. Ook zeer succesvol de grootste gebruiker van de standaard. De Belastingdienst moet wel, want ze hebben ruim 1,8 miljoen boekhoudplichtige klanten. Dus dat moet geautomatiseerd en zo efficiënt mogelijk.

Het aantal organisaties dat wettelijk verplicht de boeken moet la­ten controleren door de nog maar 290 accountantsorganisaties die hiervoor gecertificeerd zijn is minder dan twintigduizend. Voor de controlerend accountants bedroeg de totale omzet uit wet­telijke controles in 2017 bijna € 1 miljard. Daardoor kunnen ze kastelen van kantoren betalen en kunnen de partners ieder jaar met vele tonnen aan inkomsten naar huis.

Als accountantsorganisaties investeren gaat dat ten koste van het partnerinkomen in het investeringsjaar en als de investering succesvol is kan 80 procent van het werk door algoritmes gedaan worden. Dan hou je die bijna € 1 miljard onmogelijk overeind, wat weer ten koste van het partnerinko­men gaat. De inactiviteit is volledig te begrijpen; stoor nooit de kip die de gouden eieren legt.

De investeringsindolentie in combinatie met de zowel door de CTA als door de NBA geconsta­teerde feiten dat kennisgebrek en cultuur het IT-gebruik door accountants belemmeren, maakt dat de controlerende accountants op geen enkele wijze covid-19 voorbereid waren en beleidsmakers in de politiek nu zonder over actuele data te beschikken beslissingen moeten ne­men.

En dat terwijl de rest van de wereld gewoon, rekening houdend met de nieuwe vereisten van de anderhalvemeter-economie, vanuit huis kan werken en eenieder dankzij Zoom, Google Hangouts, Facetime en Microsoft Teams digitaal samenwerkt en die systemen moeite­loos miljoenen nieuwe gebruikers kunnen faciliteren. En dat nog gratis ook.

Advies aan de politiek: Maak het voor boekhoud- en erp-toepassingen verplicht om de data in die systemen via standaardformaten exporteerbaar te maken. Voor feiten en cijfers, volg deze link.

Wat vindt u van deze opinie?

Reacties Spelregels debat

Robert W.M. Stamsnijder is eigenaar van The Auditfile Factory. Hij vertegenwoordigt Nederland bij de onderhandelingen over ISO/PC 295.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.