Magazine

Een eenzame accountant

"Mijn moeder spaart eenzame baboeshka's" hoorde ik mijn toen zevenjarige dochter eens doodserieus uitleggen aan een marktkraamhoudster die er toevallig eentje had staan.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

En er is geen ontkennen aan dat ik een zwak heb voor zo'n kleurig houten poppetje dat als enige overgeblevene (is hard criterium voor aanschaf) van een serie nog overeind staat. En eenmaal samengebracht met al die andere survivors, vormen zij al jarenlang een bont gezelschap in ons huis. Vermoedelijk kan ik gravend naar dieper gelegen motieven hier een heel oeuvre op enten, maar dat is niet het punt dat ik hier wil gaan maken.

In mijn mailbox trof ik een paar weken geleden een document aan geschreven door een bevlogen jonge accountant. Het is een bijna poëtische, beschouwende tekst van meerdere pagina's die alle kanten uitvliegt en soms moeilijk te volgen, maar waar van begin tot eind een grote roep om aandacht vanuit gaat voor het isolement dat hij ervaart in het kantoor waar hij werkt.

Hij schrijft over zijn behoefte om te werken in een hecht team en aan gesprekken over het vak die verder gaan dan of iets al af is of binnen budget. Hij laat ook blijken een scherp oog te hebben voor gespannen verhoudingen die al langer bestaan en voortduren en waar hij last van heeft. Het stuk eindigt met een uitnodiging aan de kantoorleiding om in gesprek te gaan over zijn bevindingen vanuit zijn vaste overtuiging dat wanneer je met elkaar in gesprek raakt over wat je met elkaar wilt bijdragen aan de wereld, je nader tot elkaar komt.

Daar heeft de man volkomen gelijk in. Dat kost eerst wel wat tijd die je pas later, als je als team inderdaad hechter opereert vanuit een aantal gedeelde hogere waarden, gaat terugverdienen. Daarvoor hoef je echt niet op de hei te gaan navelstaren, dat gesprek kan namelijk iedere dag aan de orde zijn! Ware het niet dat veel professionele teams vaak door productiviteitsdruk op den duur vervallen in operationele of vaktechnische overleggen of zelfs disfunctioneren omdat ze conflicten laten voortbestaan en hun strijdmodus handhaven. Maar zo hoeft het niet te zijn.

Zijn tekst ligt nu bij mij in de hoop dat het nog enig effect sorteert als ik zijn relaas hier beschrijf, omdat hij van zijn kantoorleiding geen enkele reactie heeft gekregen. Ik weet niet hoe dat bij u binnenkomt, maar ik vind dat pijnlijk om te horen van een jong en bevlogen iemand. Ook al ben je het niet met iemand eens, ook al vindt je dat hij veel te lyrisch schrijft en hier en daar uit de bocht vliegt, de liefde voor het vak stroomt je tegemoet over het papier. Honoreer nou toch zo'n bijdrage!

Zo moeilijk is het niet om de goede punten uit een verhaal te filteren, die te agenderen en daar als team werk van te maken. Wat een winst is er hier te boeken voor een kantoor, als ze maar zouden willen zien wat zo'n - voor accountancybegrippen - tikje exotisch figuur met een uitstekende sociale antenne en een groot hart, je zomaar, ongevraagd, komt brengen.

Margreeth Kloppenburg werkt als adviseur, auteur en spreker voor accountants en andere professionals. Ze doet promotieonderzoek naar hoe professionals beroepsinteger leren handelen.

Margreeth Kloppenburg is adviseur voor professionals in onder andere de accountancy. Zij is auteur van 'Artikel 5, de beroepseer van de Accountant'.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.