Magazine

<Re>start

Een lammetje op de cover. Moet dat? Kan dat wel? De meningen daarover verschilden, kan ik u verklappen. Gebruikelijk is het niet, inderdaad. Maar de situatie is dat evenmin. En het beeld staat wel symbool voor een nieuw en gedurfd begin. Van dit blad en, wat hoogdravend, het beroep. Bovendien niet onbelangrijk: de foto valt op, zeker als cover van een accountantsblad.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Zoals beschreven in het laatste decembernummer: nieuws, debat en praktijkinformatie vindt u voortaan op het binnenkort te lanceren Accountant.nl nieuwe stijl, en Accountant is er elk kwartaal voor de verdieping, achtergrond en intelligente verstrooiing. Een blad dat gezien mag worden, met plezier kan worden gelezen en uitstijgt boven de waan van de dag.

Elke Accountant zal deels in het teken staan van een overkoepelend thema. Deze eerste keer is dat <re>start. Gaan technologische en andere ontwikkelingen het beroep radicaal veranderen of zelfs deels overbodig maken? Of is dat de borrelpraat van ‘visionairs’ die bij elke technologische ontwikkeling voorspellen dat ‘alles anders’ zal worden? Lees er over in het eerste artikel.

Een heel concrete herstart is de wederopstanding - in naam - van Arthur Andersen, dit keer als belastingadvieskantoor. Een mooie gelegenheid om eens in de geschiedenis te duiken van dit roemruchte kantoor en zijn oprichter. Arthur Andersen staat sinds begin deze eeuw symbool voor de teloorgang van het accountantsberoep, maar sinds de start een kleine eeuw geleden stond de naam juist jarenlang voor de onkreukbaarheid die bij het beroep hoort.

Lees verder hoe Flynth zichzelf vorig jaar nipt van de afgrond redde en wat de rol van de accountant kan zijn bij mkb-bedrijven die op een faillissement dreigen af te stevenen.

Olof Bik betoogt in een essay hoe cultuurverandering in het accountantsberoep geen in beton gegoten recept kent, maar dat elk kantoor de ruimte moet krijgen en nemen voor een eigen aanpak.

Ook Antonie Burgmans spreekt over de noodzakelijke cultuurverandering in het accountantsberoep. Velen zien de ex-Unilever-topman en huidig beroepscommissaris als exponent van het old boys network en dus niet van vernieuwing. Maar Burgmans ontkent dat met kracht: volgens hem bestaat dat old boys network al jaren niet meer. Burgmans doet meer uitspraken die tot nadenken stemmen. Zo vertelt hij het accountantsberoep door commercialisering te hebben zien afglijden, maar als het gaat om herstel van de oude status en cultuur is sleutelen aan financiële prikkels volgens hem niet de aangewezen weg. Is dat wel consequent? Het stemt in elk geval tot nadenken.

En dat is precies de bedoeling. De nieuwe Accountant moet elk kwartaal prikkelen en inspireren. En, zoals gezegd, ook intelligent verstrooien. Ook in beeld. Sommigen spreken van accountancy als ‘mooiste vak’, maar slechts weinigen zullen daarbij denken in visuele termen. En toch, bekijk de fotoserie Zoom over inventariseren (pagina 53) en je gaat twijfelen. Want het vak is soms echt mooi, en dat mag best worden getoond. Dit magazine moet staan voor trots en plezier in het vak, voor inspiratie - en voor verandering waar nodig. Hopelijk bent u net zo enthousiast als wij.

Tom Nierop was van november 2001 tot juni 2016 hoofdredacteur van Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.