Magazine

Verplichte kost

Welk recent boek moet u lezen? We vroegen het Jules Muis, lid van de board of auditors van het Europese noodfonds ESM en ex-blogger op Accountant.nl. Zijn tip: 'Moeten we wel met pensioen?' van accountant Sybren Kalkman. Waarom dit boek?

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

“Ja, wie zit er nog te wachten op een boekje over pensioen? Maar Sybren, die ik al een halve eeuw ken, stelt na de in thrillervorm verpakte ‘Struikelbank’ en ‘Claim uit Moskou’ ook dit keer niet teleur. Het boekje schudt nogal wat vastgeroeste gedachten behoorlijk door elkaar en introduceert frisse invalshoeken. Hij noemt het zelf een ‘pamflet’, over primair de vernieuwing van onze oudedagsvoorziening. Maar eigenlijk gaat het veel verder. Het gaat vooral ook over vernieuwing van ons eigen denken over pensionering en alles wat ermee samenhangt.

Kalkman gaat de eenvoudige vraag in de titel van het boek niet uit de weg, maakt van zijn hart geen moordkuil over de beste opties. Hij maakt tevens duidelijk hoe vaak het gaat om keuzes die niet kunnen worden vermeden en dat niet-kiezen toch kiezen is. Hij weet in tweehonderd bladzijden moeilijke zaken eenvoudig uit te leggen en schijnbaar makkelijke zaken feilloos te ontmaskeren als belangrijker uitdagingen dan we vaak denken.

Uitstekend lees-, denk- en leervoer dus voor alle leeftijden, zeker ook voor de jongere generaties die nog de ruimste keuzemogelijkheden hebben. Ten eerste over het maken van bewuste levenskeuzes en ten tweede bij het zoeken naar een daarbij passend pensioenmodel. En niet omgekeerd - als het (financieel) maar even kan, voeg ik daar ten overvloede maar even aan toe.”

‘Moeten we wel met pensioen?’, eigen uitgave 2014, www.sybrenkalkman.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.