Magazine

Verplichte kost

Welk boek 'moet' u lezen? Tip van Leen Paape, hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit: Ons Feilbare Denken van Daniel Kahneman.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q2, 2015

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

“Een mooi overzicht van het onderzoek dat deze Nobelprijswinnaar in zijn lange carrière heeft gedaan naar het nemen van besluiten onder onzekerheid. Risicomanagement mag je het ook noemen wat mij betreft. Het boek maakt duidelijk aan welke tekortkomingen wij lijden, waardoor veel van onze besluiten hoogstwaarschijnlijk slechts next best zijn. We laten ons leiden door vooroordelen en gemakkelijk beïnvloeden door anderen. Conformisme is ons daadwerkelijk met de paplepel ingegoten. Daarmee gaat elk tegen geluid snel verloren. Antagonisten en andersdenkenden zullen het dus nimmer gemakkelijk hebben en we houden dan ook graag vast aan het bestaande.

We zoeken graag naar eerdere ervaringen, zodat we daarop kunnen terugvallen bij het nemen van een besluit. Het maakt ook verschil hoe informatie wordt gepresenteerd; het is relatief simpel om mensen op het verkeerde been te zetten. Uiteraard gaan we graag mee met de meest dominante persoon in de groep. In onze diepste wens om deel te zijn van de groep passen we niet alleen ons gedrag aan, maar ook onze mening. De vraag is dan ook of we sterk genoeg zijn om de rug recht te houden op het moment dat het ertoe doet. Voor accountants, die elke dag moeten besluiten onder onzekerheid, behoort dit boek tot het standaardcurriculum van de opleiding.”

Dus een actueel boek?

“Zeker, de toekomst van het beroep vraagt in mijn ogen meer acceptatie voor tegendraadse geluiden. Slaafs volgen van de communis opinio leidt tot meer van hetzelfde en is in mijn ogen contraproductief.”

Ons Feilbare Denken, Daniel Kahneman, Business Contact, 2011

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.